Bokförlag sätter
press på Bokmässan

20 april, 2017

Flera förlag sätter nu press på Bokmässan i Göteborg att inte tillåta Nya Tider att ställa ut. Detta efter att en film sprids där en man uppsöker journalister i deras hem. I filmen uppmanar han andra att göra samma sak.

Tidningen Expo avslöjade att Sanna Hill, en av grundarna och ägarna till AlternaMedia AB som ger ut Nya Tider, ligger bakom en film där tittarna uppmanas att uppsöka journalister i deras hem så att de ”tänker om när de ska hänga ut folk”. I filmen görs besök hos bland annat Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Det har fått bokförlaget Natur och Kultur att skicka ett brev till Bokmässan där de kritiserar att Nya Tider får närvara på Bokmässan, skriver DN. 

Även Bonnierförlagen ifrågasätter Nya Tiders deltagande på Bomässan.

”Vi delar inte Bokmässans åsikt just nu, vi vill inte ha Nya Tider på plats”, säger Håkan Rudels, Bonnierförlagens VD till Expressen

Det finns för närvarande inga planer på att Bonnier ska ställa in sin medverkan på mässan. Men han utesluter inte att beslutet kan komma att omprövas. 

”Som det ser ut just nu kommer vi finnas på plats på mässan precis som förra året. Men sedan får vi se hur saker och ting utvecklas här framöver. Vi hoppas ju att mässan fattar ett beslut i frågan kring Nya Tider som vi gillar”, säger Håkan Rudels.

Även Norstedts förlagschef Eva Gedin säger att man för en dialog med Bokmässan om Nya Tider. Men hon betonar att det är viktigt att förlaget ändå finns på plats under mässan. 

”Vi har också en väldigt aktiv dialog med mässan, även om vi inte har fört den i ett öppet brev som Natur och Kultur. En enkel lösning vore ju om mässan beslutade sig för att kasta ut Nya Tider”, säger Eva Gedin till expressen.se.

Maria Källson, Bokmässans VD, säger till Dagens Nyheter att filmen, även om den är obehaglig och går att koppla till Nya Tider, inte i sig är ett tillräckligt skäl för att stänga av utställaren. 
”Vi tar avstånd från den här typen av metoder men det är viktigt att hålla isär vad som är vad. Vi kan inte ta på oss en domarroll i samhället”, säger hon till DN.
 

 

 

 

 

 

 

 

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies