Boken om Benny Fredrikssons död polisanmäls

28 september, 2021

UPPDATERAD. Lotta Fristorps bok om teaterchefen Benny Fredrikssons död polisanmäls för tryckfrihetsbrott av teaterfrilansaren August Lindmark. Lindmark menar att han felaktigt pekas ut som en av nyckelpersonerna bakom Aftonbladets kritiserade publiceringar. 

Journalisten har tidigare berättat att Aftonbladet fälldes för grovt brott mot publicistiskt sed efter publiceringar om den före detta VDn för Stadsteatern, Benny Fredriksson. 

Tidningens publisher Lena K Samuelsson har också varit tydlig med att inte bara Aftonbladets, utan hela branschens förtroende, har skadats av de Metoo-publiceringar som har klandrats av PON.

Boken Benny – Drevet, döden är skriven av Lotta Fristorp, journalist och under många år nära medarbetare till Fredriksson när hon arbetade som presschef på Stockholms stadsteater.

I boken skriver hon bland annat att ”en viktig spelare under den här hösten är August Lindmark, en teatermedarbetare från en liten teatergrupp i Malmö. Hans samarbete med Aftonbladet då har hittills inte rönt någon större uppmärksamhet”.  

Fristorp skriver också att det inte är en "osannolik gissning” att Lindmark är en av länkarna mellan Aftonbladet och de personer vars påståenden ligger till grund för flera av tidningens uppgifter.

August Lindmark har skrivit kritiskt om Benny Fredriksson på Facebook, vilket också SVT rapporterar om.

Men han slår tillbaka mot flera av uppgifterna i boken på sin Facebooksida, och har nu alltså polisanmält Lotta Fristorp för tryckfrihetsbrott.

”Uppgifterna om att jag var en nyckelperson i Aftonbladets PON-fällda publicering angående Benny Fredriksson utmålar mig som klandervärd, sprider missaktning kring min person och hotar att skada mig i min framtida yrkesutövning som frilansande teaterarbetare. Dessutom är de falska. Lotta Fristorp har alltså inte uppfyllt lagens krav på kontroll av sanningshalt innan spridande av dylika uppgifter”, skriver han på sin FB.

När Journalisten når August Lindmark sitter han även och jobbar på en anmälan till JK, som är den som beslutar om åtal när det gäller tryckfrihetsbrott.

– Jag anmäler det här på grund av de felaktiga uppgifterna i boken, att jag hade ett samarbete med Aftonbladet hösten 2017. Det skulle kunna vara oproblematiska uppgifter men är inte det i detta fallet eftersom boken driver tesen att den här publiceringen var en tydlig faktor till Bennys död, säger August Lindmark till Journalisten.

Journalisten söker Lotta Fristorp via hennes förlag.

Hennes förläggare Thomas Olsson skriver i ett mejlsvar att boken handlar om kopplingen mellan sociala medier och traditionella medier under hösten 2017.

"Därför återger boken August Lindmarks inlägg som för övrigt fortfarande går att ta del av på hans öppna Facebooksida", skriver han, och fortsätter.

"Boken påstår inte att Lindmark är källan till Aftonbladets publiceringar men eftersom han skriver  ”Jag kan förmedla berättelser till personer som är inblandade i Aftonbladets publicering” menar boken att det inte är en osannolik gissning att det finns en koppling".

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies