Gå direkt till textinnehållet

”Böjer oss inte för makalösa hot”

Stämningshotet från Ryanair får inte Södermanlands Nyheter att ändra något i sin bevakning. - Vi är medvetna om att det finns en teoretisk risk för förtalsturism, men betraktar det som osannolikt, säger chefredaktör Göran Carstorp.

När Södermanlands Nyheter gav röst åt Ryanairpiloter som berättade om orimliga arbetsvillkor och hotad flygsäkerhet hotade företaget tidningen med stämning. SN publicerade i går hotet från kommunikationschefen Robin Kiely. I dag ägnar tidningen sin ledare åt saken.

Hur reagerade du på stämningshotet?

– Det är fullständigt makalöst och upprörande att ett av Europas största flygbolag vill stoppa debatt och diskussion om flygsäkerhetetn. Väldigt anmärkningsvärt och oroande, säger Göran Carstorp.

Att tidningen nu håller i frågan är självklart, menar han.

– Vi är väl medvetna om att pilotfacket har sina syften att gå ut med det här, men det blir mycket mer angeläget att framföra deras röst när flygbolaget har den personalpolitik de har och inte tillåter anställda att organisera sig fackligt.

SN har fått kritik av läsare som känner lojalitet med Ryanair.

– För oss som bor i Nyköping är det naturligtvis fantastiskt att ha tillgång till en internationell storflygplats på nära håll, dessutom till ett extremt lågt pris. Det skapar en stark lojalitet hos Nyköpingsborna.

Påverkar det er bevakning på något sätt?

– Nej – vår uppgift är att ge offentlighet åt frågor som är viktiga för Nyköpingsborna, även om det finns en del som reagerar med magen och tycker att frågorna är jobbiga.

Hur kommer ni att bevaka Ryanair framöver?

– V skriver det som är viktigt och relevant och böjer oss inte för den här typen av makalösa hot.

Fler avsnitt
Fler videos