Gå direkt till textinnehållet

BLM föreslår halverad utgivning i Dalarna

Bonnier News Local vill halvera antalet utgivningsdagar för Södra Dalarnes Tidning och Nya Ludvika Tidning samt minska Ljusdals-Postens utvgivning. Klubben ser risker för läsaraffären.

BNL meddelar på måndagseftermiddagen att man idag inlett fackliga förhandlingar om minskad utgivning av pappers- och e-tidning för flera titlar i Dalarna och Hälsingland.

Enligt förslaget ska Södra Dalarnes Tidning och Nya Ludvika Tidning gå från sex dagars utgivning (mån-lör) till tre dagars utgivning (tis-tor-lör). Ljusdals-Posten ska gå från sex dagars utgivning (mån-lör) till fyra dagar (mån, ons, tor, fre). 

Magnus Sjöborg som är ordförande för journalistklubben vid norra BNL säger att det finns en oro för hur läsarna ska ta emot minskad utgivning.

Annons Annons

– Man får hoppas att de ska vilja ha färre tidningar för det nya lägre priset. Vi har ställt frågor kring hur ledningen ska agera för att behålla läsarna.

Samtidigt innebär en frekvensnedgång en rimligare arbetsbörda för reportrarna på de berörda titlarna, menar Sjöborg.

– För reportrarnas del kan det bli lägre stress.

Carl-Johan Bergman, biträdande affärschef i Bonnier News Local, lyfter fram att redaktionerna på de tre titlarna förstärks i höst och att ambitionen är att satsa på lokaljournalistik, granskning och berättelser om läsarnas vardag.

Den föreslagna förändringen av papperstidningarna innebär att titlarna kommer att innehålla ännu mer lokaljournalistik på sina utgivningsdagar, de ska vara matiga och engagerande, menar Bergman.

Hur ser kalkylen ut kring risken att tappa prenumeranter med den här förändringen?
– Det finns självklart en risk att vi tappar printläsare. Vår ambition är dock att vi med en mer lokal och engagerande papperstidning kommer att bibehålla läsarna i stor utsträckning samtidigt som vår satsning på redaktionella resurser ska ge mer kvalitativ originaljournalistik i alla kanaler. Vår tro är att vi kommer att växa över tid i vår totala volym, skriver Carl-Johan Bergman i ett sms.

– Under det senaste året har vi radikalt planat ut vårt printtapp, tillägger han.
 

Fler avsnitt
Fler videos