Gå direkt till textinnehållet

Bildtjuv gömmer sig bakom källskydd

En bild från en vargjakt stals på Jakt & Jägares hemsida och publicerades i Våra Rovdjurs papperstidning, som tagit emot bilden i god tro. Att kräva skadestånd för upphovsrättsintrånget kan visa sig vara svårt, eftersom bildtjuven har källskydd.

I januari följde journalisten Mikael Moilanen med på en licensjakt på varg i Dalarna och tog hundratals bilder för Jägarnas riksförbunds tidning Jakt & Jägare.

Häromveckan upptäckte han att en av bilderna publicerats utan hans medgivande i Svenska Rovdjursföreningens medlemstidning Våra Rovdjur. Bilden uppgavs då vara ”privat”.

– Det är väldigt känsligt med vargjakt och jägarna vill helst inte ha med journalister. Om de tror att jag har sålt bilderna till medlemstidningen för Svenska Rovdjursföreningen som värnar rovdjuren, så är det till skada för både dem och för mig, säger Mikael Moilanen.

Annons Annons

Han tog kontakt med Våra Rovdjurs ansvariga utgivare Tatjana Kontio, och efter att ha skickat bilden och en länk till publiceringen i Jakt & Jägare, stod det klart att det handlade om en bildstöld, och han utlovades omedelbart ersättning för bildpubliceringen.

– Vi har blivit lurade av personen som skickade bilden till oss. Självklart ska Mikael Moilanen få bildarvode för publiceringen. När det gäller skadeståndet för upphovsrättsintrånget måste det enligt min rättsuppfattning vara bildtjuven som ska stå för det, säger Tatjana Kontio till Journalisten.

Problemet är att den person som skickat bilden till Våra Rovdjur uppgav att det var dennes bild, och dessutom ville vara anonym.

– Bildtjuven har källskydd och det gör detta komplicerat. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina elva år på tidningen. Jag håller på att undersöka saken med jurister, bland annat på Journalistförbundet. Jag vill att det ska blir rätt, naturligtvis, säger Tatjana Kontio.

Om den källskyddade bildtjuven vägrar betala kan ni driva en process mot denne?
– Jag vet inte, då röjer man ju källan. Upphovsrätten ställs mot källskyddet. Detta hoppas jag juristerna kan reda ut, hur det ska gå till.

Fler avsnitt
Fler videos