Carl Bildt talar ut om Lundin i senaste numret av Veckans Affärer.

Bildt medger Ogadendiskussion i Lundin

26 januari, 2012

I dagens nummer av Veckans Affärer medger utrikesminister Carl Bildt att han som styrelseledamot i Lundin Petroleum deltog i diskussioner om oljeutvinning i Ogaden, det område där Martin Schibbye och Johan Persson greps i somras.

Martin Schibbye och Johan Persson befann sig i Ogaden i Etiopien för att undersöka Lundin Petroleums verksamhet i provinsen.

Carl Bildt, som satt i styrelsen för Lundin Petroleum fram till dess att han blev utrikesminister i oktober 2006, har hittills undvikit att svara på huruvida han var med och diskuterade Etiopien i styrelsen.

Han har som utrikesminister ett stort inflytande över regeringens diplomatiska kontakter med Etiopien rörande Schibbyes och Perssons situation, och frågan om hans inblandning med Lundin har förföljt honom sedan de två svenska journalisterna greps i Ogaden i somras.

I en intervju med Veckans Affärers reporter Emanuel Sidea nekar Carl Bildt först till att han varit informerad om läget i Ogaden under tiden han satt i Lundin Petroleums styrelse.

”Så är det inte”, säger han till VA.

När han sedan konfronteras med att Lukas Lundin berättat för VA att diskussion om Ogaden fördes i styrelsen när Carl Bildt var styrelseledamot 2006, slår han bakut:

”De där citaten vill jag se! Ja, du får skicka dem till mig.”

Sedan medger Carl Bildt att han deltagit i diskussionerna:

”Det enda vi gjorde var att ha en genomgång av ett mycket stort antal olika områden. Sedermera fattades beslut om de områdena efter att jag lämnat styrelsen”, säger Carl Bildt till VA.

Det är första gången Carl Bildt medger att han deltagit i diskussioner om Ogaden i Lundin Petroleums styrelse.

Expressen har tidigare avslöjat dokument som visar att UD var i kontakt med Lundingruppen rörande de kommande affärerna i Etiopien.

SR Ekot avslöjade i oktober 2011 att Lundin genomförde en så kallad CSR-studie i Ogadenprovinsen redan 2005, då Carl Bildt satt i styrelsen. CSR-studien undersökte risker för bland annat miljö, säkerhet och mänskliga rättigheter.

Dessutom tecknades prospekteringslicenser i styrelsen. Carl Bildt besvarade då Ekots avslöjande med att det var en ledningsfråga och inte säkert var något som togs upp i styrelsen.

Till Svenska Dagbladet har han svarat per mejl: ”Jag har som princip att inte redovisa diskussioner som förekommit på möten i styrelser jag har suttit i. När det gäller frågor om styrelsearbetet måste styrelsen och/eller företagets ledning få avgöra vad som är offentligt.”

När VAs reporter frågar om de rapporter om Ogaden som presenterades i styrelsen, reagerar utrikesministern starkt.

”Rapportens presentationen spelar egentligen ingen roll, kärnfrågan är väl om du kände till att övergrepp begicks i Ogaden?” säger VAs reporter.

”Det spelar en jävla roll! Om du säger att en rapport presenterades och den inte gjorde det. Då spelar det roll”, svarar Carl Bildt.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Martin Martinsson lör, 2012-02-04 22:19
Bort med Bildt!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies