Gå direkt till textinnehållet

”Bilden som framkommer är inte acceptabel”

Upproret på Dagens samhälle Medarbetare gör uppror mot chefredaktören/VDn Mats Edman och en reporter stängdes av från arbetsplatsen två dagar efter han uttalat sig i Journalisten. Men tidningsägaren SKL ser ingen anledning att lägga sig i vad som händer på Dagens Samhälle.

I en rad artiklar har Journalisten avslöjat spelet bakom kulisserna på Dagens Samhälle där flera medarbetare öppet kritiserar VD/ chefredaktören Mats Edman och kräver hans avgång. Bland annat uttalade sig reportern Thord Eriksson kritiskt mot Edman – för att två dagar senare bli avstängd från arbetsplatsen. Mats Edman menar att avstängningen inte har något med det att göra men reportern fick dagen efter stöd av två andra kollegor som gick ut i en annan artikel på Journalisten och kallade avstängningen för ”ovärdig”.

Journalisterna Pelle Bouveng och Maria Ottoson, tidigare ledamöter i tidningsbolagets styrelse, gav också skarp kritik mot tidningsägarna SKL.

”Att en arbetsgivarorganisation som SKL stödjer ett agerande som innebär att journalister tystas ned för att de säger sanningen är helt otroligt”, sa exempelvis Maria Ottoson.

Annons Annons

Lena Micko (S) är ordförande i SKLs styrelse. Hon vill inte uttala sig alls i ärendet. I ett sms till Journalisten skriver hon ”Jag har f n inga kommentarer och hänvisar dig till DS styrelse och dess ordf Julia Branting”.

Emil Broberg (V) är 3e vice ordförande i SKL-styrelsen. Han berättar att styrelsen kontinuerligt blivit uppdaterade i ämnet.

– Det är klart det är en allvarlig kritik som vi lyssnar på, men så som arbetsordningen ser ut är det bolagsstyrelsen för DS som har att hantera situationen. Vi är informerade om vad som händer och hur den ser på det, det är den som måste lösa problemen som uppenbarligen finns, säger Emil Broberg.

Folk berättar öppet att man mår dåligt. Som ägare är det ändå ni som har det yttersta ansvaret för tidningen?

– Absolut, så är det, men så länge vi har en styrelse för själva tidningen är det den som måste reda ut de här problemen. Med det sagt, den bild som framkommer är inte acceptabel.  

Journalisterna berättar för oss att det här inte är nya problem. De har försökt framföra det här till styrelsen under lång tid men upplever att ingenting händer. Känner ni press att agera snart?

– Jag kan förstå att de känner så men vi har varit informerade och sett att bolagstidningens styrelse jobbat med frågan. Så länge vi ser att det går framåt kan vi inte gå in och styra, säger Emil Broberg.

Finns det någon deadline för hur länge den här situationen kan bestå?

– Jag har inte varit med i sådana diskussioner, de typerna av diskussioner ska finnas hos tidningsstyrelsen och det är deras uppgift att rätta till problemen. Om vi kommer till en dag där de upplever, eller vi upplever, att de inte klarar det så kan vi ta över. Men dit har vi inte kommit än.

Hur tror du tidningen skadas av allt det här?

– Det är för tidigt att säga vad det betyder, förhoppningsvis ska allt bli bra. Men det är alltid problematiskt när man har anställda som inte mår bra på en arbetsplats oavsett vilket skäl det är. 

Journalisten söker Mats Edman.

Fler avsnitt
Fler videos