Bevakade protest – riskerar fängelse i Kanada

20 mars, 2017

En kanadensisk reporter riskerar upp till tio års fängelse för att ha bevakat en inuitprotest mot byggandet av en damm i Newfoundland.

Journalisten Justin Brake arbetar på regiontidningen The Independent i Labrador, Newfoundland, Kanada, och bevakade i oktober förra året en demonstration i Muskrat Falls där urinvånare, inuiter, protesterade mot byggandet av en ny damm.

27 av demonstranterna bröt sig in på området och Justin Brake följde efter dem. De har nu alla åtalats för tilltaget. Maxstraffet är tio års fängelse.

”Det hände spontant. Jag visste att detta var en stor nyhet för vår provins och för Kanada. I det ögonblicket trodde jag att min rätt att verka som journalist var skyddad i konstitutionen. Jag protesterade inte och jag gjorde ingen skada”, säger Justin Brake till organisationen Committee to Protect Journalists, som samtidigt kräver att åtalet mot honom läggs ned.

Taggar: pressfrihet, Kanada

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Lars Erik Hanha... tis, 2017-03-21 08:32
Som representant för en "indian-släkt" (nation family full status indian) i Canada så är jag inte ens förvånad. Men samma enögdhet återfinnes här i Sverige gällande den amerikanska infödda befolkningen, samma rasism mot de infödda, samma otäcka ja kusliga referat görs här i vårt land som i Canada gällande den infödda ursprungsbefolkningen. Hoppas att detta kan stävjas både i de legala domstolarmna s¨åsom den press som skall skildra verkligheten såsom den de facto äro och icke som enskilda journalister önskar på grund acv sin egen privata agenda, de söäker uppfylla. Först då kan journalöister som verkligen vill skildra den så nära onjektiva sanningen om ett skeende där faktualitet styr och icke annat. Då återfår också journalistkåren sin stora stöd som öäven skyddar den enskilde reportern.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies