Gå direkt till textinnehållet

”Bengt och jag är jävligt trötta på dagens tidningar”

I nya Aftonbladet-podden Trycksmärta läser paret och de ideologiska kontrahenterna Åsa Linderborg och Bengt Ohlsson gamla dagstidningar. ”Många frågor återkommer idag”, säger Åsa Linderborg.

I Aftonbladetpodden Trycksmärta djupdyker Aftonbladets reporter Åsa Linderborg och Bengt Ohlsson, kolumnist i Dagens Nyheter, i nyheter från förr. Producenten Martin Aagård slumpar fram ett datum till varje avsnitt, och Linderborg och Ohlsson läser tidningarna från samma dag.

Hur föddes den här idén?
– Det är Bengts idé sedan länge. När han presenterade den för mig blev jag ivrig, det är så kul att läsa gamla tidningar, se vilka frågor och problem man pratade om då, säger Åsa Linderborg.

Det finns också ett personligt behov bakom podden.

– Både Bengt och jag är jävligt trötta på att läsa tidningarna idag. Vi är nyhetsjunkies, men blir nästan bara irriterade av att läsa dagens tidningar, från varsitt ideologiskt håll. Det var inte bättre förr, men man kan ha mer överseende med de tidningarna.

Vad får man syn på genom att läsa gamla tidningar?
– Dels hur mossigt det var. Men också att samma frågor som vi diskuterade då kan vi diskutera nu, det är ganska slående. Nyss gick jag igenom ett nummer från 1983 som vi inte spelat in än. Där ser man hur feministiska grupperingar slagit sönder porrbutiker i Göteborg, artiklar om kroppshets, saker vi pratar om idag.

Är tanken att berätta om samtiden genom de här tillbakablickarna?
– Vi vill ge perspektiv på vår egen tid. Men det är rätt mycket historia, vi är båda historieintresserade.

Finns det några fallgropar i att podda med sin partner?
– Definitivt. En fallgrop är att man redan kan ha pratat klart när man väl sitter vid mikrofonen. Allt det smarta kan ha sagts vid middagsbordet tre dagar innan. En annan fallgrop är om väl om vi skulle bli så oeniga att det blir sur stämning. Men vi pratar mycket politik, Bengt och jag, vi har aldrig varit eniga om allt. Det är utvecklande att tvingas vässa sina argument.

Fler avsnitt