Gå direkt till textinnehållet

Bemannare får vänta in anställda för löneutbetalning

Lönestriden på Mittmedia gör att de fastställda löneförhöjningarna på Mittmedia Kompetens inte betalas ut i januari, trots att de anställda fått information om att så skulle ske.

Som Journalisten rapporterat avslutades löneförhandlingarna på Mittmedia i december i oenighet, och går nu till central förhandling.

På Mittmedias helägda bemanningsbolag MMK blev löneförhandlingen klar före jul. Maja Sigfeldt i journalistklubben beskriver stämningen som förhandlingsbordet som relativt god. Arbetsgivaren sköt till pengar utöver potten.

– Vi var överens om att den centrala förhandlingen i moderbolaget inte skulle hindra att våra löner skulle betalas ut, säger hon.

Annons Annons

Men igår eftermiddag fick klubben och medlemmarna information om att det retroaktiva lönepåslaget inte kommer med på januarilönen.

– Många medlemmar väntar på en ganska ansenlig summa pengar. Majoriteten har fått 800 kronor i månaden eller mer, det är mycket för oss bemanningsanställda. Gånger 9-10 månader blir det en del pengar som vi har räknat med.

Maja Sigfeldt betonar att Mittmedias redaktionella personalchef Per Åhlin vid förhandlingarna inte såg några hinder för att MMKs löneförhöjningar skulle kunna betalas ut så snart som möjligt.

Per Åhlin menar dock annorlunda:

– Vi sa när vi förhandlade klart att vi kommer att samordna de nya lönerna för alla på redaktionerna. Vår förhoppning var att kunna betala ut för alla i januari. Men så kommer inte att ske, då blir det i februari även för MMKarna och Promediaklubben, som också är klara med de nya lönerna. Det är olyckligt att det drar ut på tiden, säger han.

Du tror att den centrala förhandlingen är klar i februari?
– Det kan man väl aldrig vara säker på. Då får vi ta en ny funderare.

Maja Sigfeldt blir förvånad över Per Åhlins uttalande.

– Nej, han sa inte vid förhandlingarna att löneutbetalningarna skulle samordnas. Han såg inga problem att betala ut de lönerna, det fanns ingen anledning att vänta.

Bilden bekräftas av Ida Forsgren, ordförande i MMK-sektionen:

– I vår förhandling nämndes aldrig att våra löner skulle samköras med MMAB, snarare diskuterades hur vi skulle jobba för att de nya lönerna skulle betalas ut så snart som möjligt, menar hon.

Journalisten har tagit del av mejl som skickades ut från MMK till MMK-klubbens medlemmar med uppgifter om deras nya löner. I mejlet daterat den 21 december står att underlaget är skickat till lönekontoret och att ambitionen är att hinna få med de nya lönerna till löneutbetalningen den 25 januari.

Fler avsnitt
Fler videos