Belarus: Svenskkopplade företaget bekräftar anklagelserna

16 september, 2020

Efter avslöjandet i veckan bekräftar Sandvine att de hjälpt regimen i Belarus att övervaka och blockera internet, men uppger att de inte längre kommer sälja produkter i landet.

Journalisten har tidigare berättat att företaget Sandvine, med sitt tekniska ursprung i det Varberg-baserade IT-företaget Procera, hjälper regimen i Belarus att övervaka och blockera internet.

I ett mejl till DN bekräftar nu företaget anklagelserna. De skriver även att de ”kommer inte längre sälja produkter i Belarus”.

Enligt Bloomberg har tekniken installerats på två internetanläggningar i närheten av Minsk. De kunde sedan användas för att censurera nätet och blockera webbplatser som regimen inte ville att invånarna skulle kunna ta del av.

I landet har minst ett dussintals nyhetssajter blockerats av regimen. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies