Gå direkt till textinnehållet

Barometern klandras för bristande underlag

Barometern påstod att en politiker varit inblandad i ett ärende som rörde olagligt ekonomiskt stöd till ett företag. Pressens opinionsnämnd anser att tidningen inte redovisade tillräckligt med underlag för sina påståenden och klandrar Barometern för publiceringen. 

I artikeltexten skrev tidningen att de kunde avslöja hur det gått till när anmälaren och ledande politiker försökt mörka ett olagligt företagsstöd för medierna, befolkningen och de folkvalda.

En stor summa pengar skulle, enligt tidningen, överföras till en förening, som i sin tur skulle skicka pengarna till ett företag. Enligt flera källor skulle affären skötas i största hemlighet, något som anmälaren påstods ha ha varit delaktig i.

Barometern anser att tidningen ägnat sig åt en politikergranskning och att det inte handlat om någon smutskastning, viket anmälaren påstår. Tidningen påpekar också att det finns flera uppgifter som inte redovisas i tidningen men som ligger till grund för Barometerns beslut att publicera artikeln.

Annons Annons

Men PON anser att tidningen beskrivit anmälaren i nedsättande ordalag och tilldelat honom en aktiv roll i den påstådda planen utan att redovisa några belägg för saken.

Detta har inneburit en oförsvarlig publicitetsskada för anmälaren, enligt PON som klandrar Barometern för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos