Barometern fälls för att ha pekat ut kvinna

22 oktober, 2012

MEN-beslut Pressens opinionsnämnd klandrar Barometern för att ha brutit mot god publicistisk sed. En kvinna, som i tidningen kallades ”Lisa”, anses ha blivit identifierad som en av deltagarna i något som delvis framställs som en sekt.

I december 2011 skrev Barometern en rad artiklar om en person som under många år hållit kurser i personlighetsutveckling och djurkommunikation.  Flera av de personer reportern intervjuat hävdade att det handlade om en sekt medan andra sade sig ha blivit hjälpta.

Genom att ha publicerat bilder på föräldrarna till den unga ”kursdeltagaren” samt även angett mammans namn, finner Pressens opinionsnämnd att "Lisa" i viss utsträckning blivit identifierad. Offentliggörandet av integritetskänsliga uppgifter gör att kvinnan orsakats oförsvarlig publicitetsskada. Därför beslutar PON att Barometern ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Personen som hållit i kurserna anmälde även hon Barometern. I det fallet friar dock PON tidningen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies