Gå direkt till textinnehållet

Barn kunde se våldsskildring i SVT Play

SVT Play har för dåligt barnskydd, anser Granskningsnämnden för radio och TV, som fäller tillhandahållandet av ett avsnitt av den italienska dramaserien Gomorra för att det innehållit våldsskildringar som varit tillgängliga för barn.

I det aktuella avsnittet av den italienska maffiadramaserien Gomorra visades en skottlossning på en restaurang samt en skottlossning på öppen gata. Flera personer blev skjutna i huvud, bröst och hals, och flera närbilder på skadorna visades.

Granskningsnämnden konstaterar att bilderna som visades var ingående våldsskildringar av verklighetstrogen karaktär, som inte får tillhandahållas på ett sådant sätt att det finns betydande risk för att barn ska se programmen.

Nämnden konstaterar att SVT Play tillhandahåller ett så kallat barnskydd med hjälp av vilket användaren kan spärra program som programföretaget märkt som olämpliga för barn genom att välja en personlig pin-kod.

Annons Annons

”Barnskyddet är dock inaktiverat som standard och måste aktiveras av användaren. Mot bakgrund av ovanstående anser nämnden att SVT inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att hindra att barn tar del av de aktuella programmen via tjänsten”, skriver GRN i sitt beslut och anmäler ärendet till Justitiekanslern.

Fler avsnitt
Fler videos