Gå direkt till textinnehållet

Bara fem nya nomineringar till förbundsstyrelsen

Fem poster måste fyllas i Journalistförbundets styrelse och fem nya kandidater har inkommit. ”Jag tror aldrig vi haft så få nominerade”, säger Cicci Renström Suurna, valberedningens sammankallande.

Igår söndag löpte nomineringstiden ut för Journalistförbundets styrelse, som ska väljas av kongressen om en månad.

Som Journalisten berättade i augusti är det fyra personer som anmält att de vill lämna förbundsstyrelsen: Anna Roos, Anders Forsström, Elisabeth Hedman och Katarina Bjärvall. Dessutom finns en vakans efter Jonas Nordling som slutade i februari 2019. Valberedningen behöver därför hitta minst fem nya ledamöter till styrelsen. Det är precis så många nya som nominerats.

Eftersom det samtidigt ser ut att bli strid om presidieposterna på kongressen och sittande ordförande Ulrika Hyllert och vice ordförande Tomas Backlund inte är nominerade till reguljära ledamotsposter kan det leda till att valberedningen blir bakbunden av matematiken om man inte hittar fler kandidater.

Annons Annons

– Valberedningen har alltid möjlighet att nominera egna kandidater, och det har vi gjort förut när vi märkt att det funnits brister i representation till exempel. Det är möjligt att vi kommer att behöva göra det igen. Jag tror aldrig vi haft så få nominerade, säger Cicci Renström Suurna, valberedningens sammankallande.

Vad beror det på?
– Jag vet inte. Det kan ha att göra med att distrikten i Journalistförbundet har lösts upp och att det arbetet som de utförde inför kongresserna inte har plockats upp. Jag misstänker att distansarbetet har spelat in. Man har inte kunnat träffas och ha personliga möten och snacka inför kongressen på samma sätt. Sen spelar det säkert in att det blir en digital kongress den här gången. En journalistkongress är ju en väldigt rolig tillställning, men man har kanske inte samma förväntningar eller engagemang inför en digital kongress.

Valdeltagandet i ombudsvalet till kongressen var det lägsta på 16 år: bara 7,3 procent av medlemmarna röstade. Motionerna till kongressen 2021 är hälften så många som de var till kongressen 2018.

 

Fakta

Här är alla nominerade till förbundsstyrelsen

Ulrika Hyllert (ordförande). Nomineras till ordförande av Norr Medias journalistklubb, Stampens västra journalistklubb, Journalistklubben för Bonnier News Local (BNL), Dagspress (Aftonbladet, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Expressen, Mitti, Promedia, Svenska Dagbladet, TT och Upsala Nya Tidning), journalistklubben TV4 och journalistklubben vid Sveriges Radio.

Tomas Backlund (vice ordförande). Nomineras till vice ordförande av Norr Medias journalistklubb, Stampens västra journalistklubb, journalistklubben för Bonnier News Local, journalistklubben TV4 och journalistklubben vid Sveriges Radio.

Ann Johansson (ledamot). Nomineras till styrelseledamot av Dagspress samt av journalistklubben TV4).

Gert Lundstedt (ledamot). Nomineras till styrelseledamot av Frilans Riks.

Gabriella Mohoff (ledamot). Nomineras till styrelseledamot.

Jens Krey (ledamot). Nomineras till styrelseledamot av journalistklubben vid LO Mediehus, BBM-klubben och FOOJ.

Hanna Nyberg (ledamot). Nomineras till ordförande av Anders Forsström, till vice ordförande av journalistklubben vid SVT och till ledamot av journalistklubbarna på SR och på SVT.

Anna Herdenstam (ny). Nomineras till vice ordförande samt styrelseledamot av Dagspress samt till styrelseledamot av journalistklubben på TV4.

Pablo Dalence (ny). Nomineras till styrelseledamot av journalistklubben Sveriges Radio.

Erika Wiman Snäll (ny). Nomineras till styrelseledamot av journalistklubben på Barometern.

Linda Kask (ny). Nomineras till styrelseledamot av Norr Medias journalistklubb.

Gunilla Kracht (ny). Nomineras till styrelseledamot av Frilans Riks.

Fler avsnitt
Fler videos