Gå direkt till textinnehållet

”Bakom hatet finns en människa som står över det han skriver”

Emanuel Karlsten hamnade i en hatstorm i sociala medier om Joakim Lamotte. ”Jag höll på att tappa greppet lite”, säger han. Hatarna, de beskriver han som ”en ny publik” som ska vinnas över.

Det hela började med att Robert Aschberg under produktionen av nästa säsong av Trolljägarna i TV3 försökte nå ”swishjournalisten” Joakim Lamotte och kom i kontakt med hans fru, skriver Aschberg i en krönika i Aftonbladet. Dagen efter publicerade Joakim Lamotte ett inlägg till sina följare om att Robert Aschberg hade gått över gränsen, och publicerade Aschbergs mobilnummer och uppmanade folk att ringa och framföra synpunkter.

”Hundratals av hans följare – inte nödvändigtvis de smartaste i gänget – ringer omedelbart. Skriker och bråkar”, berättar Robert Aschberg i en krönika i Aftonbladet.

Journalisten och programledaren Emanuel Karlsten, som är en av Sveriges mest aktiva på Twitter, uppmärksammade i torsdags Lamottes tilltag i en tweet. Den tweeten ledde i sin tur till en hatstorm som varade i ett par dagar.

Annons Annons

– Det hade kommit 500 omnämningar över natten. Det blev några tusen kommentarer totalt, skulle jag gissa. Jag kände att jag höll på att tappa greppet lite i förra veckan. Jag fick lägga ner några timmar på att svara, säger Emanuel Karlsten.

– Det ringde någon också, som bara var tyst.

Det förekom också konkreta hot mot honom och hans familj. Ändå svarade han så många han kunde.

– Det har varit en medveten strategi för mig under lång tid, att alltid försöka svara alla som kommenterar eller hör av sig. Vi journalister ska vara mellanledet mellan läsarna och makten och då måste vi ha kontakt med läsarna. Om man inte svarar kan man uppfattas som en stropp. Lite högtravande kan man säga att man ska vara läsarens tjänare, säger Emanuel Karlsten.

– Jag har en genuin tro på att bakom hatet finns en människa som står över det han skriver. Och jag får alltid uppleva omvändelser. Några fortsätter att hata förstås. Men några ber om ursäkt eller vill plötsligt nyansera sig. Så var det den här gången också.

Hur orkar du med?
– Ibland tar det några timmar att svara, men man får tillbaka så himla mycket. Nästa gång kommer de ihåg att jag är en person man kan resonera med. Det blir ett motgift. Det är också en ny publik som man får kontakt med, och det är en publik som det är viktigt att nå.

Du ser hatarna som en ny publik som ska vinnas över?
– Ja, så är det nog.

Det förekom också hotfulla budskap riktade mot dig och din familj. Hur hanterar du sådana?
– Man blir avtrubbad. Folk trollar för att få en reaktion, och det är därför de skriver som de gör. De vill provocera. För 20 år sedan sade de samma saker, fast vid frukostbordet eller åt tv-apparaten. Nu har de tillgång till sociala medier och kan säga det där. Jag förstår att många blir skärrade när de ser reaktionerna och undviker visa ämnen i sociala medier, men jag känner mig inte rädd eller orolig.

Du har inte polisanmält?
– Nej. Det kanske jag borde, men … Min strategi har varit att prata. Och om man ger sig ut i offentligheten så kommer det att komma hårda kommentarer.

Rekommenderar du andra journalister att svara hatare?
– Jag har full förståelse för om det känns omöjligt och jag har full respekt för att man inte orkar eller vill. Men ja, min erfarenhet säger mig att det är ett bra förhållningssätt, att svara.
 

Fotnot: Joakim Lamottes verksamhet är i dagarna också föremål för en granskning i Magasinet Paragraf.

Fler avsnitt
Fler videos