Gå direkt till textinnehållet

Axess magasin vägrade betala frilans i tid

Axess magasin vägrade att betala vetenskapsjournalisten och kulturskribenten Thomas Wedérus för en beställd text förrän efter publicering. När Journalisten tagit kontakt med tidningens chefredaktör betalades arvodet ut omgående.

I mars fick frilansjournalisten Thomas Wedérus en beställning på en recension av en redaktör på Axess magasin och i mitten av april lämnade han texten. När han försökte få betalt fick han svaret att Axess betalar ut i samband med publicering. I torsdags förra veckan var sista betalningsdag, men ingen utbetalning gjordes.

Thomas Wedérus tog kontakt med Journalistförbundets frilansjour, och mejlade sedan återigen till redaktören och påtalade att en policy om betalning först vid publicering ställer till problem för frilansar.

– Det vore som att jag skulle gå och köpa en dator men säga att jag betalar när jag använder den. Eller handla mat och kräva att få betala först när jag äter den, säger Thomas Wedérus.

Annons Annons

I mejlet till redaktören påpekade han också att det kunde bli fråga om dröjsmålsränta om inte fakturan betalades i tid. Till svar fick han: ”Ok, vi kommer nog inte att ha så varma relationer framöver. Lycka till med dröjsmålsränta.”

När Journalisten tar kontakt med Axess magasins chefredaktör PJ Anders Linder för en intervju händer något.

– Jag har nu tagit kontakt med ekonomiavdelningen och fick veta att problemet var att det fattades en attest. Det är ordnat nu. Fakturan betalas imorgon, säger PJ Anders Linder till Journalisten.

Beror förseningen på att recensionen inte publicerats än?
– Vi har som rutin att betala i samband med publicering. Det är av praktiska skäl: vi går igenom tidningen och ser till att alla får betalt. Men det är bara en rutin, ingen bindande princip. Vill man ha betalt tidigare brukar vi vara tillmötesgående. I det här fallet är det fråga om ett olycksfall i arbetet.

När Wedérus krävde betalt och påtalade att det kunde bli fråga om dröjsmålsränta fick han svaret: ”Ok, vi kommer nog inte att ha så varma relationer framöver. Lycka till med dröjsmålsränta.” Vad tänker du om det?
– Jag skulle kanske inte ha uttryckt mig på det sättet.

Funderar du på att ändra den rutinen med anledning av detta?
– Jag pratade med en person på ekonomiavdelningen som uppgav att detta var första gången på de fyra år som hon jobbat där som någon klagat på en sen betalning. Många av våra återkommande skribenter är akademiker och väl medvetna om att man får betalt i samband med publicering. Så nej, jag ser inget skäl till att ändra rutinen. Det stora problemet för oss är att få skribenterna att fakturera i tid, säger PJ Anders Linder.

Thomas Wedérus tycker fortfarande att Axess borde ändra sin policy.

– Det var trevligt att höra att fakturan ska betalas, förstås. Men policyn motarbetar frilansjournalister och följer inte svensk lagstiftning, så jag tycker att de borde ändra den. Det blir omöjligt att planera sin ekonomi om man inte vet när man ska få betalt. Och om det nu är så att det inte är någon bindande princip så kanske det vore bra om alla redaktörerna var införstådda med det i stället för att vägra betala fakturor, säger Thomas Wedérus.

 

Fler avsnitt
Fler videos