Gå direkt till textinnehållet

Avtalsturlista klubbad på TT – flera har redan slutat

TT Nyhetsbyrån ska spara 28 miljoner vilket betyder att flera medarbetare redan har lämnat. Bland annat har en avtalsturlista förhandlats fram mellan ledningen och facket, vilket betyder att företaget kunnat frångå reglerna om sist in – först ut.

Journalisten har tidigare berättat om det omfattande sparpaketet på TT Nyhetsbyrån som nu är färdigförhandlat. Totalt innefattar det 28 miljoner kronor och en ny organisation.

Många av dem som förlorat jobbet har slutat, andra jobbar kvar några månader till. Från den första februari ska den nya organisationen rulla.

Erik Lindahl, ordförande i klubben, berättar nu att en så kallad avtalsturlista klubbats, vilket alltså betyder att man frångått reglerna om sist in – först ut.

"Det stämmer att det blev en avtalsturlista eftersom fack och arbetsgivare i flera fall var djupt oense om enskilda medlemmars kompetens", skriver han i ett mejl till Journalisten. 

Han fortsätter:

"Många av medarbetarna som är kvar är trötta och slitna efter fjolåret, som förutom pandemi och sparpaket även innehållit implementering av ett nytt publiceringsverktyg. Nu väntar nya och ännu oprövade scheman med mer helgtjänstgöring och tjänstgöring på ob-tid för en stor del av redaktionens medarbetare. Huruvida denna omorganisation medför att kvaliteten kan upprätthållas återstår att se", skriver Lindahl.

Vicktor Olsson är redaktionschef på TT. Han uppger att ledningen förhandlade fram en avtalsturlista eftersom det var nödvändigt för att klara besparingen på ett sätt som gör att man klarar sin uppgift som nyhetsbyrå. 

Är en avtalsturlista ett sätt att kringgå LAS?
– Det finns möjlighet i vår avtal att göra det här, så det är en fullt laglig metod mellan fack och arbetsgivare, säger Vicktor Olsson.

– Generellt kan man säga att TTs redaktion består av väldigt många kompetenser. Vi har fotografer, redigerare av pappersprodukter, reportrar och videoreportrar. Människor är inte utbytbara på det sättet, vem som helst kan inte bli proffsfotograf över en natt. Därför var avtalsturlista viktigt, en annan sak var att vi behövde kompetens för de tjänster vi har kvar i organisationen, fortsätter han.

Det här är ett stort sparpaket. Medarbetarna som är kvar är slitna. Hur ska ni kunna bibehålla er kvalitet?
– Vi tror att vid kan det, men jag har full respekt för att det här är ett gäng medarbetare som har slitit hårt och kommer fortsätta göra det. TT är en produktiv redaktion med högt tempo och jag vet att folk är slitna, inte minst när man ska gå igenom en sådan här jobbig process, säger Vicktor Olsson. 

En annan sak som har förändrats på TT är alltså schematiderna, som ledningen menar har genomförts för att underlätta.

– Vi har försökt minska på OB-tiden för att göra det lättare att sköta den 24-7 nyhetstjänst som vi har, säger Vicktor Olsson.

Fler videos
Fler avsnitt