Gå direkt till textinnehållet

Avtalskraven för public service klara

Bättre möjligheter till återhämtning och ett förtydligat avtal om programanställning. Det är två av Journalistförbundets krav inför förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för public service.

Förra veckan utbytte Medieföretagen och Journalistförbundet sina avtalskrav för kollektivavtalsområdena dagspress, kommersiell etermedia och tidskrift. Nu är även kraven på public service-avtalet överlämnade.

Journalistförbundet kräver även här treprocentiga löneökningar, höjd minimilön, rätt till meddelarskydd och att endast underleverantörer med kollektivavtal anlitas.

Centralt för public service-kraven är bättre möjlighet till återhämtning och för föräldralediga, vikarier och programanställda.

Annons Annons

– Medlemmar har varit tydliga med vad som är viktigast för dem i vardagen, både nu och på sikt. Vi har därför formulerat krav som bland annat handlar om större möjlighet till återhämtning, högre löner, scheman som inte riskerar medlemmarnas hälsa och bättre villkor för visstidsanställda, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en kommentar.

Förbundet vill bland annat få igenom permission för MVC-besök, ett förtydligat avtal om programanställning, att övertid, obekvämt arbete, restid, jour och beredskap kan tas ut i ledig tid i stället för i pengar, bättre OB på fredagskvällar samt en tillgänglighetspolicy.

Förbundet vill också ha skrivningar gällande arbetsgivarens arbetsmiljöansvar.

Fler avsnitt
Fler videos