Gå direkt till textinnehållet

”Även avskyvärda åsikter måste rymmas på Bokmässor”

Efter höstens kritik att högerextrema tidningen Nya Tider fick ställa ut skriver nu VD:arna för Bokmässorna i Göteborg och Frankfurt att de värnar fri åsiktsbildning och yttrandefrihet, men att det inte innebär att alla får ställa ut.

Efter Nya Tiders medverkan på Bokmässan hotade över hundra författare med att bojkotta nästa års mässa om antidemokratiska aktörer tillåts delta, som Journalisten skrivit om.

Kritiken var så kraftig att mässan först portade tidningen. Det gav upphov till en debatt om yttrandefrihet, vilket gjorde att arrangörerna ändrade sitt beslut igen.

Maria Källsson, VD för Bok & Bibliotek och Jürgen Boos, VD för Frankfurt Book Fair, skriver nu ett debattinlägg på DN Kultur att de är ”medvetna om att människor och aktörer med intoleranta värderingar även framöver kommer söka sig till oss. För oss främmande och ibland avskyvärda åsikter, av olika ideologiskt ursprung, kommer även i framtiden att vara representerade. Vi anser att det tyvärr är priset en bokmässa måste betala för att vara en öppen, demokratisk arena, med yttrandefriheten som icke förhandlingsbar bas”.

Annons Annons

Men VD:arna påpekar att för att en utställare kan vara med betyder inte att alla automatiskt är välkomna.

”Vi bestämmer över våra mässor, vilka utställare som är relevanta och hur utbudet slutgiltigt ser ut. Enskilda utställare måste utsättas för enskilda granskningar och bedömningar.”

De hoppas att ”de demokratiska krafterna inser värdet av att resonera om olika sätt att stå upp mot intolerans, istället för att fördöma varandras strategier. En förutsättning, anser vi, för att hålla demokratin levande. Vi som står för det öppna samhället måste kunna sitta runt samma bord och diskutera även de svåraste frågorna.”

De skriver att bokmässor måste flytta fram sina positioner och ”aktivt bemöta dem som ifrågasätter människors lika värde och i förlängningen kan hota det fundament våra arenor vilar på. Vi kommer använda våra redskap och arenor för att utbilda, sprida fakta och skapa opinion för att gemensamt motverka rasism och främlingsfientlighet. Vi måste göra detta på egen hand – men framförallt tillsammans med de organisationer, myndigheter och företag som delar vår tilltro till det öppna, toleranta samhället”.

Bildningstemat på bokmässan i Göteborg nästa års kommer bland annat att handla om faktaresistens, hat och desinformation.

”Det är några av vår tids angelägna frågor. Kunskap och bildning är centrala redskap för att tolka och kritisk granska världen – och förhoppningsvis även förändra den till det bättre.”

 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos