Gå direkt till textinnehållet

Attackerades med hästskit på bilarna – kopplar ihop det med jobbet

Henrik Östensson, redaktör på Sydnärkenytt, har under senare tid bevakat en eskalerande spiral av småkriminalitet på den lilla orten Pålsboda, där han också bor. Kort efter att sajten publicerat en bild på en bil, som några misstänkta gärningsmän ska ha färdats i innan de hotade en av de boende med järnrör, fick han sina egna bilar förstörda och nedkletade med hästskit. 

Under sommaren har Pålsboda, en liten ort i Hallsbergs kommun, drabbats av en våg av småkriminalitet och omfattande skadegörelse, bland annat på skolan, som också är en samlingsplats för ungdomar.

På senare tid har problemen blivit så omfattande att skolan tvingats hyra in en väktare för att få bukt med problemen, berättar Henrik Östensson.

– Det handlar om EPA-burna yngre ungdomar, blandat med några äldre med vanlig bil, och vi har bevakat händelserna på sajten. Vi har bland annat uppgifter på att det förekommer knarkförsäljning vid skolan, säger han.

Förra veckan kunde Henrik Östensson (bilden till höger) konstatera att det eskalerat ytterligare sedan han läst polisens händelserapport.

Den här gången hade en man blivit hotad med järnrör efter att ha konfronterat några ungdomar som sladdade runt i en bil på vägen utanför hans hus, och Henrik Östensson lade ut en notis om saken.

Enligt mannen, som ringde upp Östensson kort efter han lagt ut notisen, hade han sökt kontakt med ungdomarna som tappade kontroll över bilen som åkte i diket.

Då ska de ha hämtat de ett järnrör och jagat honom.

– Då skrev jag en artikel om saken och åkte också till platsen för att fotografera bilen eftersom den låg kvar i diket. Vi maskade naturligtvis registreringsnumret men jag insåg i efterhand att många människor på den här lilla orten känner igen bilen och vet vilka som åker i den.

– Gissningen är att det här utlöste attacken mot mig, men jag vet inte säkert vilka som gjorde det, fortsätter han.

Det var ett par dagar efter att Sydnärkenytt publicerat artikeln med bilden på bilen som attacken mot Henrik Östenssons bilar skedde, vilket SR Örebro var först med att berätta.

På den ena bilen har man krossat rutan och en annan har blivit repad. Samtidigt har man smetat in båda bilarna ”ordentligt” med hästskit.

– Det fins faktorer i det här som gör att det är uteslutet att det sker av en slump, vi bor extremt ensligt, så man åker inte hit utan orsak, fortsätter Henrik.

Polisen är inne på samma linje, menar han. De utreder det här som ett demokratibrott och utgår från att det är kopplat till Henrik Östenssons jobb som journalist.

– På en liten ort känner man till alla, man stöter på varandra i mataffären. De vet vem jag är och jag vet vem de är så det är klart att det är olustigt.

Hur mår du idag?

– Det har nog påverkat mig mer än jag tror, när det hände är det klart att man går på adrenalin och försöker lösa det praktiska med bilar eftersom vi bort långt ut på landsbygden så vi behöver bilar. Det är klart att det är jobbigt, på ett sådant här ställe låser man inte alltid dörren eller tar in bilnyckeln med det ändras ju nu.

Hur påverkas du i arbetet?

– Det kommer nog inte påverka mig så att jag slutar skriva om grejer. Men man får väl tänka sig för när man gör sådana saker som den här bilden till exempel.

Fler avsnitt
Fler videos