Gå direkt till textinnehållet

Åtta tjänster ska bort på NTMs redigeringsnav

Redigeringsnavet i Norrköping ska bantas från 22.5 tjänster till 14.5. Enligt ledningen är bakgrunden det dåliga ekonomiska läget.

Journalisten har tagit del av ett internt mejl som Anders Odelius, chef för NTMs redigeringsnav skriver till medarbetarna. Där berättar han om de förändringar av arbetssätt som föreslås. Bakgrunden är det dåliga ekonomiska läget och Anders Odelius hänvisar också till att annonsintäkterna minskade med 70 miljoner förra året.

”Organisationen föreslås förändras från 22,5 till 14,5 tjänster. En tjänst minskas dagtid och sju kvällstid”, skriver han.  

Förändringarna innebär bland annat att redigerarna i Norrköping ska sluta läsa egna och de andra tidningarnas sidor. De ges inte heller arbetstid för att skriva ut sidor för kontroll. 

Annons Annons

Förändringarna kommer som ett hårt slag för koncernens redaktioner som redan har tagit bort alla fotografer. En källa på navet säger till Journalisten att hen är upprörd över att kanske förlora jobbet, men ännu mer upprörd över hur kvalitet har blivit "ett anti-ord".

”Vi på navet har kämpat för att hålla en hög nivå trots stress och hög arbetsbelastning. Vi är dessutom ett bra team ned ambitioner. Och vi har redan sparat personal plus fått fler tidningar att göra, Vimmerby tidning är ju på ingång (…) Blir vred över den nonchalans man behandlar god journalistik”, skriver källan i ett mejl.

Förhandlingarna startar nu på fredag. Klubben förväntar sig en klar kvalitetsförsämring om kravet blir verklighet, bland annat förlorar de nu steg i produktionen där reportrar haft stor hjälp av korrekturläsning.

– Det kommer att ställas ännu hårdare krav än tidigare på reportrar att det levereras korrekt och det här kan leda till en större stress även på andra avdelningar. Det kommer att leda till mer statiska och tråkigare tidningar eftersom det kommer nya mallar där allt ska se likadant ut. Vi förväntar oss en ganska ordentlig kvalitetförändring, säger Calle Slättengren (bilden), ordförande i fackklubben vid Norrköpings-Tidningar.

Klubben beskriver en tuff situation för de som blir kvar på navet.

– Arbetsgivaren vill ta bort åtta av deras arbetskamrater vilket påverkar stämningen både på navet och bland de andra medarbetarna, säger Calle Slättengren.

Den allmänna bilden bland medlemmarna är att print blir styvmoderligt behandlat av NTM. Att man ”skjuter ännu större hål i den läckande eka man sitter i”.

– Visst förstår vi att man måste agera när ekonomin är dålig, det är inget konstigt. Men frågan är om man inte går lite väl hårt åt produkterna, menar Slättengren. 

Företaget har nu gjort en risk och konsekvensanalys av framtiden. Eftersom den ligger till grund för förhandlingen vill klubben inte uttala sig för mycket om denna.

– Men det är mycket rödmarkeringar i den, vilket vi använder oss av när det är stor risk för dålig arbetsmiljö. Det här är arbetsgivaren medveten om också så vi får se hur de agerar i detta fallet, säger Slättengren.

Journalisten har varit i kontakt med Anders Odelius som menar att kvalitén inte behöver bli lidande i den nya organisationen.

– Redaktionerna behöver göra rätt från början, vilket är väldigt viktigt. Våra artiklar går ju ut online först och sedan till papper, så det är redan viktigt att det blir rätt från början. Ansvaret för den journalistiska kvalitén ligger ute på våra redaktioner och inte i NTMs redigerinsgnav. Egentligen vill jag inte kommentera mer än så av respekt för förhandlingsordningen, säger han till Journalisten.

NTMs redigeringsnav startades 2014 och har idag 12 dagstidningar och 12 gratistidningar.

Fler avsnitt
Fler videos