Gå direkt till textinnehållet

”Att rapportera om havet är som att rapportera om Mellanöstern”

Den nya digitala tidningen Deep Sea Reporter vill gå under ytan i en av de stora miljöfrågorna – havet. Redaktionschefen Peter Löfgren jämför havsrapportering med när han var Mellanösternkorrespondent på SVT. ”Havet väcker starka känslor”, säger han.

Den digitala tidningen Deep Sea Reporter lanserades formellt för två veckor sedan, men har egentligen varit igång sedan förra året. Den fem personer starka redaktionen har ett starkt fokus på bildmaterial, inte minst rörlig bild, under vattnet.

– Vi är bäst i Sverige på undervattensfilmning. Vi producerar också dokumentärfilmer, till exempel ”Fiskarnas universum” som sändes i Vetenskapens värld i SVT förra veckan, säger redaktionschefen Peter Löfgren.

Deep Sea Reporter finansieras via finansmannen Carl Douglas stiftelse Voice of the Ocean, som har som syfte att främja bland annat forskning och information om havet. Det nuvarande bidraget håller tidningen flytande i ett par år och planen är att också hitta fler intäktskällor under tiden.

Annons Annons

– Det finns ett jätteintresse för miljön och inte minst havet, det märks i de reaktioner vi har fått efter lanseringen. Vi har fått kontakt med såväl privatpersoner som organisationer som skulle kunna vara intresserade av att finansiera Deep Sea Reporter. Vi kanske kommer att försöka oss på någon form av crowdfunding.

Men ingen betalvägg?
– Nej, hela syftet är att nå ut till så många som möjligt och vi skulle gärna samarbeta med andra medier för att få ut vår journalistik. Vi kallar oss ”havets public service” – och har ett krav på oss från stiftelsen att vara journalistiskt oberoende. Vi ska vara sakliga och opartiska.  

Vilka journalistiska svårigheter finns med att bevaka havet?
– Det finns oerhört starka intressen kring havet, bland annat för fiskeindustrin förstås, men också privatpersoner – sportfiskare till exempel. Jag kan bara jämföra det med när jag jobbade som korrespondent i Mellanöstern för SVT – jag fick ofta anmälningar och hot, eftersom konflikterna i Mellanöstern väcker så mycket känslor. Jag ska inte säga att det är lika mycket hat och hot man får ta emot när man bevakar havet, men det finns starka åsikter om havet, och det väcker väldigt starka känslor, säger Peter Löfgren.

Vad hoppas ni kunna uppnå med den nya tidningen?
– Att fler får kunskap om havet, och att visa hur till exempel dumpning av kemiska vapen, kärnavfall och sopor påverkar havet och livet därnere. Vi ser bara ytan, vi ser inte vad som sker under den. Jag är ärligt talat besatt av det.

Fler avsnitt
Fler videos