Gå direkt till textinnehållet

”Att personen inte namnges spelar ingen roll”

Det spelar ingen roll att Cissi Wallin i SVT-dokumentären ”De rättslösa” inte namnger den man hon våldtäktsanmälde 2011. ”Att personen inte namnges spelar ingen roll om informationen är kontextuellt känd”, säger Mårten Schultz, juridikprofessor.

Igår publicerades Maria Sveland och Cissi Wallins redan på förhand omdebatterade De rättslösa på SVT Play. I filmen kommer ”några av de kvinnor som upplever att de blivit svikna av samhället” till tals. Bland dem upphovspersonen Cissi Wallin, som berättar om sitt beslut att polisanmäla en man som enligt henne utsatt henne för ett sexuellt övergrepp.

Aftonbladets Åsa Linderborg är en av de som var kritisk redan innan filmen publicerats i SVT.

”Vi vet inte vad de utpekade männen har gjort sig skyldiga till, mellanmänskliga relationer och sexuella situationer dokumenteras ju sällan. Men även om de skulle ha betett sig illa, är de trots allt inte lagförda för någonting, till skillnad från kvinnorna som bevisligen är dömda för grovt förtal och nu återupprepar sina påståenden.

Annons Annons

Men konsekvensen av "De rättslösa" är vidare än att de drabbar enskilda personer; genom att sända den bidrar SVT till att ifrågasätta hela förtalslagstiftningen”, skrev Linderborg.

Vilken person Cissi Wallin anklagat för en våldtäkt år 2007 är allmänt känt genom tidigare publiceringar och rättsprocesser, de flesta behöver inte ens googla.

Betyder det att SVT kan göra sig skyldig till förtal trots att mannen inte namnges, och trots att han beskrivs i väldigt generella ordalag? Juridikprofessorn Mårten Schultz har inte hunnit se De rättslösa när Journalisten når honom.

– Jag kan därför inte uttala mig specifikt om filmen. Men generellt måste bedömningen av om ett uttalande är förtalande ses i en kontext. Att personen inte namnges spelar ingen roll om det är känt för de som tar del av uppgiften vem det är, om informationen är kontextuellt känd, säger Mårten Schultz.

Samtidigt måste det som påstås vara en förtalande uppgift, fortsätter han.

– Uppgiften måste vara tillräckligt precis för att kunna utgöra ett utpekande av någon som brottslig eller klandervärd. Det innebär att det krävs en viss precision. Det beror på hur orden faller.

Det får inte heller finnas ett utrymme för att det skulle kunna vara en annan man och situation än den genom medier och sociala medier redan kända som Wallin beskriver, påpekar Schultz.

SVTs inköp av filmen har också väckt intern kritik, bland annat eftersom Cissi Wallin har dömts för och på nytt utreds för förtal. I Dagens Nyheter försvarar Axel Arnö, programchef för dokumentär och vetenskap på SVT, publiceringen och beskriver filmen mer som ett debattinlägg än en dokumentärfilm, ”även om den har dokumentära kvaliteter”.

Fler avsnitt
Fler videos