Journalistklubben på Alingsås Tidning har drygt 15 medlemmar. FOTO: Tor Johnsson

ATs ägare hoppas på mediestöd

17 september, 2019

Likviditetskrisen på Alingsås Tidning med inställda upplagor och sena löneutbetalningar har samtidigt lett till allvarliga arbetsmiljöproblem.  

Regionala skyddsombud från Jour­n­alistförbundet, GS och Unionen besökte Alingsås Tidning förra veckan, med krav på arbetsgivaren, ägarbolaget WM Media, att åtgärda arbetsmiljöproblemen på tidningen.

– Det är en dålig arbetsmiljö och väldigt svår situation för våra medlemmar. Vi har bland annat krävt att de anställda få tillgång till företagshälsovård, säger Katarina Dahlskog, förhandlingschef på Journalistförbundet.

Tidningsbolaget har inte kunnat betala distributionsbolaget, Stampenägda VTD, som på grund av uteblivna betalningar i september har vägrat dela ut två nummer av Alingsås Tidning och två nummer av gratistidningen Lerums Tidning. Vid Journalistens pressläggning stod det också klart att ATs tisdagstidning den 17 september ställs in. Löneutbetalningarna har strulat de senaste fyra månaderna.

– Medarbetarna mår inte bra. Vi har gått från en dålig till en katastrofal arbetsmiljö på några veckor. Det är mycket pressande att inte veta om det kommer ut någon tidning och om man kommer att få lön vid månadens slut, säger Marcus Löfström, ordförande i journalistklubben på WM Media.

Det finns inte tillräckligt med pengar på kontot för täcka lönekostnaderna, men WM Medias vd William Michelsen uppger i ett mejl till Journalisten att han är hoppfull:

”Företaget har betydande utestående kundfordringar och räknar med att få tillräckliga intäkter till löneutbetalningarna i slutet av september”, skriver vd William Michelsen.

Huvudorsaken till krisen är vikande annonsintäkter, uppger han:

”Med förlusten av dessa intäkter är det svårt eller nästan omöjligt att upprätthålla en tidning ekonomiskt utan statligt stöd. Vi är hoppfulla om att kunna få ett utökat driftsstöd från Mediestödsnämnden.”

Mediestödsnämnden har möte den 18 september och besluten offentliggörs en vecka senare.

Bolaget har 14 aktuella betalningsförelägganden hos Kronofogden om totalt 413 220 kronor. Bland de sökande som vänt sig till Kronofogden finns bland andra PP Pension (48 000 kronor), Collectum (47 000 kronor), TT Nyhetsbyrån (61 000 kronor) och Tele2 (140 000 kronor).

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies