Återupptagna förhandlingar för tidskrifts- journalisterna
I dag återupptogs förhandlingarna om ett kollektivavtal för drygt 700 journalister på tidskriftsområdet. Samtidigt rustade Journalistförbundet för full konfliktberedskap om förhandlingarna inte skulle leda till något resultat.På tidskrifterna var medlemmarna beredda att ta strid för att få ett bra avtal.
I dag återupptogs förhandlingarna om ett kollektivavtal för drygt 700 journalister på tidskriftsområdet. Samtidigt rustade Journalistförbundet för full konfliktberedskap om förhandlingarna inte skulle leda till något resultat. På tidskrifterna var medlemmarna beredda att ta strid för att få ett bra avtal.
Det var i söndags som förhandlingarna mellan Journalistförbundet och Medie- och informationsarbetsgivarna (MIA) överraskande bröt samman. Journalistförbundet började förbereda sin konfliktorganisation. I fredags kallades också alla klubbordföranden till kansliet i Stockholm för överläggningar. Men samma dag, när Journalistförbundet och MIA träffades för att förbereda förhandlingarna om ett kollektivavtal för omkring 300 journalister på de kommersiella TV- och radiostationerna, hände något. Parterna kom överens om ett nytt möte (efter Journalistens pressläggning) för att diskutera tidskriftsområdet.
bryt
– Egentligen var det irrationellt att förhandlingarna bröt samman. Vi tyckte att vi var nära en lösning, och har fortfarande uppfattningen att vi inte har förhandlat frågan i botten, sade Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.
Charlott Richardson, förbundsdirektör på MIA, höll med:
– Jag tror att vi kan lösa upp konflikten. Det var Journalistförbundet som valde att avbryta förhandlingarna. Men jag vill inte uttala mig offentligt om förhandlingarna i nuläget, sade hon.
Ute bland klubbarna tycktes beredvilligheten att gå i konflikt stor:
Sture Markström, klubbordförande på LRF Media och reporter på Land, blev förbluffad när han fick höra talas om de avbrutna förhandlingarna i förra veckan:
– Först tar MIA några steg framåt och sedan blir det tvärstopp och återgång till utgångspunkten. De har haft en oseriös hållning, under en förhandling var till exempel MIAs delegation inte ens närvarande.
bryt
Han berättade att det fanns en ordentlig uppslutning för konfliktåtgärder i LRF-klubben:
– När branschen börjat inse de svåra villkoren för de visstidsanställda så ville MIA vrida tillbaka utvecklingen och försämra än mer för dem. Våra medlemmar är beredda att strida för att få ett anständigt avtal.
Linda Margaleff, reporter på Hänt Extra och Hänt Bild, berättade att ingen där ville ha en konflikt:
– Men om alternativet är ett så dåligt avtal som erbjudits oss så har vi förståelse för att det är nödvändigt.
bryt
Christel Dopping, klubbordförande på Hachette förlag, förväntade sig att parterna nu verkligen kom överens:
– Det ligger i bådas intresse att lösa det här, det är vad alla här väntar på. Viktigast är lönefrågorna. Många är oroliga för hur en konflikt skulle påverka vår utgivning. Vi har långa pressläggningstider och det är stressigt ändå att producera inför sommaren.
Marie Schulz på Allers var förvånad över att förhandlingarna bröts:
– Vi hade intrycket att en lösning var nära. Vi stod som frågetecken.
Medlemmarna på Allers har inte bara reagerat över lönenivåerna:
– Det som folk faktiskt reagerat mest emot är MIAs signaler om att dra in på ledigheter som ”gubbveckan”. Men det kravet verkar de ha dragit tillbaka.
Stefan Helte, klubbordförande på Dagens Medicin, sade att ingen på hans arbetsplats önskade en konflikt.
– Å andra sidan är ingen beredd att gå med på usla villkor. Vi måste åtminstone ligga i nivå med TU-avtalet.
På förlaget Mentor räds inte medlemmarna en konflikt:
– Vi har haft ett möte där medlemmarna säger sig vilja ha en lönehöjning på 7,3 procent, alltså samma nivå som andra industriavtal. Stämningen är god och det finns stöd för att gå i konflikt, säger klubbordföranden Bosse Rundkvist.
pf@journalisten.se
hl@journalisten.se