Gå direkt till textinnehållet

Åtal i USA efter flygplanskapningen

Åklagare i New York väcker åtal mot fyra belarusiska statliga tjänstemän efter flygplanskapningen i maj förra året – då exiljournalisten Raman Pratasevitj (bilden) greps.

Den 23 maj förra året tvingade belarusiska myndigheter med hjälp av stridsflygplan ett passagerarflygplan på väg till Litauen att landa i Minsk. När flygplanet landat greps den 26-årige exiljournalisten Raman Pratasevitj, som sedermera lämnade ett framtvingat erkännande i belarusisk stats-tv. Amnesty International beskrev ”intervjun” som på gränsen till misshandel, och på bilderna fanns tecken på att Pratasevitj utsatts för tortyr.

Nu väcker amerikanska åklagare åtal mot fyra belarusier: generaldirektören för det belarusiska flygkontrollmyndigheten Leonid Tjuro, vice generaldirektören Oleg Kazyuchits samt två icke namngivna personer vid den statliga säkerhetstjänsten KGB. Det uppger det amerikanska justitiedepartmentet i ett pressmeddelande. Brottsmisstanken är flygplanskapning (aircraft piracy).

Reportrar utan gränser polisanmälde förra året Belarus president Aleksandr Lukasjenko för flygplanskapningen, men de nu väckta åtalen är bygger på en utredning genomförd av FBI och polismyndigheten i New York.

Fler avsnitt
Fler videos