Åsa Linderborg: ”Journalister måste berätta om hoten”

20 december, 2012

FOTO: Tomas Ohlsson Samtal med Efter att Aftonbladet Kultur inledde sin granskning av nätsajter som sprider främlingsfientlig propaganda har tidningens kulturchef Åsa Linderborg mottagit en mängd dödshot. Hon säger till Journalisten att hon inte ångrar granskningen, och uppmanar fler journalister att berätta om de hot de får.

I en artikel i dagens Aftonbladet berättar Åsa Linderborg om hoten hon har fått efter Aftonbladets granskning av extremsajterna: ”Granska skiten!”

Grova påhopp och ett fullständigt oresonligt hat vällde upp ur avgrunden mot henne, men också dödshot. Hennes hemadress publicerades i anslutning till ett av dödshoten. Sajten Avpixlat, som drivs av sverigedemokrater, uppmanade sympatisörer att förfölja henne.

Hon tvingades lämna sin bostad och bo på annat ställe ett tag, medan larm och säkerhetsfönster installerades. Hon ändrar sina rutiner, pratar aldrig i mobiltelefon utomhus och dricker inte alkohol på krogen. Hoten är polisanmälda.

– Jag har varit mer ledsen än rädd. Jag känner en väldigt stor sorg. Hatet bottnar i en social oro som jag kan förstå. Jag kommer från ett lågprivilegierat hem, och jag vet att det finns en oro hos många svenskar. Man har inte jobb, man är sjuk, man vet inte om barnen ska få jobb – och sedan kanaliseras detta i ett hat mot invandrare, men det är där min förståelse slutar, säger Åsa Linderborg till Journalisten.

Trodde du att reaktionerna skulle bli sådana här på er granskning?
– Både och. Jag trodde att det skulle bli reaktioner, och jag förstod att det skulle riktas ett hat mot mig, men inte så massivt och så organiserat. Jag befarade att det skulle kunna komma hot, men jag trodde inte att min familj skulle drabbas.

Om du hade vetat vad som skulle hända, hade du inlett den här granskningen ändå?
– Absolut. Men jag hade nog förberett mig på ett annat sätt och vidtagit säkerhetsåtgärder. Jag är van att bli hatad, jag har vänsterbakgrund och är radikal och har varit en underdog. Att bli hatad, fine. Jag är van vid det. Men hoten ska man inte acceptera.

Vad har varit jobbigast?
– Att familjen har drabbats. Att behöva förklara för sonen varför vi inte kunde bo hemma på ett tag. Att förklara att jag är hatad inte bara för att jag är journalist utan också socialist, och att jag har blivit en negativ fixstjärna för högerextremister.

Vad har du för råd till andra journalister som upplever hot?
– Berätta om det. Jag har en lägre tröskel än de flesta när det gäller att skriva om mig själv, och jag tror att många kan känna sig dumma eller löjliga och vara oroliga för att framstå som självömkande. Det var det som gjorde att jag var tveksam till att skriva artikeln om hoten, att folk skulle tycka synd om mig, det vill jag verkligen inte. Men vi journalister måste berätta om att vi blir hotade, annars förstår inte folk. Det är en hotbild mot demokratin.

Hur har reaktionerna varit på artikeln?
– Det är som att dammluckorna har öppnats. Det är väldigt många journalister som berättat för mig om hot de har fått.

Hur mår du?
– Jag har varit mer ledsen än rädd som sagt var. Men jag har varit väldigt ledsen. Jag mår bäst när jag är på jobbet.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Johan tors, 2012-12-20 14:38
Stå på dej Åsa! Även Arbetarbladets Jenny Wennberg skrev en bra krönika på samma ämne i början av veckan!
Inlagt av Julianna tors, 2012-12-20 16:42
Tråkigt att Åsa Linderborg blivit hotad, helt oacceptabelt naturligtvis. På samma sätt som det är oacceptabelt att Jimmy Åkesson blir utsatt för mordhot på Twitter, via t-shirttryck och via email. Jag har några funderingar kring Johannes Nessers text. Han påstår att Avpixlat drivs av Sverigedemokrater. Vilka är de Sverigedemokraterna? Sverigedemokraten Kent Ekeroth upplåter ett bankkonto så att folk kan sätta in pengar och bidra till hemsidan, men någon annan offentlig koppling känner inte jag till. Johannes får gärna reda ut vilka de här Sverigedemokraterna bakom avpixlat är, för jag trodde de var hemliga. Tråkigt också att Åsa Linderborg kallas för nedsättande ord, hon ska behandlas med respekt oavsett om man håller med henne eller inte. Det Johannes Nesser glömmer bort är att fråga Åsa Linderborg varför hon envisas med att raljera över hemsidor som själva beskriver sig som "nationalistiska" eller "sverigevänliga" och kalla dem för "järnrörssajter", alternativt "hatsajter". Det är också nedsättande uttryck, ämnat att vara förklenande på samma sätt som de nedsättande uttrycken om Åsa är det. Det är en klassisk form av härskarteknik att tillskriva sin åsiktsmotståndare diverse otrevliga attribut, och en god debattör ska hålla sig från sådant. Men det gör inte Åsa. Jag kan bara beklaga att hon drabbats av påhopp, och fördömer ovillkorligen alla påhopp på hennes person. På samma sätt, fast i mycket mindre grad så klart eftersom hon aldrig uttryckt sig lika grovt, tycker jag illa om Åsa Linderborgs förklenande uttryck om sina åsiktsmotståndare. Johannes Nesser däremot gör ju helt bort sig som inte alls ifrågasätter varför Åsa Linderborg ger öknamn åt sina meningsmotståndare ("näthatar"). Det är ju centralt i hela diskussionen, det är ju "näthat" som Åsa Linderborg själv har blivit drabbad av. Man ska inte kasta sten i glashus, ungefär. Johannes Nesser borde dessutom ha mejlat Avpixlat för att få deras version av den här historien. Journalistiskt bottennapp.
Inlagt av Johannes Nesser fre, 2012-12-21 16:11
Julianna: Tack för inlägget, jag ska försöka svara på den fråga som du ställer rörande Avpixlat. Aftonbladet har försökt kartlägga redaktionen på Avpixlat, med viss framgång. Att det finns starka kopplingar till SD är ju känt sedan länge, och Aftonbladets kartläggning visar att det är sverigedemokrater som driver sajten. Den artikeln finns att läsa här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15778779.ab /// I övrigt förstår jag inte ditt resonemang.
Inlagt av Tony Karlsson fre, 2012-12-21 20:09
Tack Åsa för att du går ut offentligt och berättar om hotet. Jag kan själv intyga att man kan känna sig lite dum och löjlig och självömkande. Men orkar man samtidigt som man är uppbackad, så ska man absolut gå ut offentligt och tala om hotet. Detta gäller inte bara journalister utan alla människor. Självklart måste man ta hoten på allvar och vidta skyddsåtgärder, men att berätta om hotet är även det ett skydd. Dessutom låter man inte rasisterna lyckas med att tysta en.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies