Gå direkt till textinnehållet

Arvodena höjs på P3 Dokumentär

Arvodesdumpning på radion Efter Journalistens granskning av arvodena till frilansjournalister som gör P3 Dokumentär har Sveriges Radio gjort upp med produktionsbolagen om höjda ersättningar. Förhandlingen mellan arbetsgivaren och journalistklubben har inneburit att SR infört en klausul om bolagens ansvar för underleverantörer.

Journalisten avslöjade i december att SR dumpat arvodena för journalisterna som gjorde kanalens flaggskepp P3 Dokumentär. Frilansarna tjänade mindre än motsvarande minimilönen för anställda journalister som går på kollektivavtal.

Efter granskningen stoppade journalistklubben på SR inköp av P3 Dokumentär, vilket Journalisten berättade om. Företaget å sin sida menade att det var de som hade valt att pausa förhandlingen för att räkna på arvodesnivåerna, vilket Journalisten också berättade om.

Nu har SR räknat klart och utgiften för P3 Dokumentär kommer att höjas under 2016. Avtalen mellan SR och produktionsbolagen är hemliga, men enligt de uppgifter som Journalisten har fått handlar det om en generell höjning om över 20 procent till produktionsbolagen. Hur mycket av dessa pengar som går till frilansarna som gör dokumentärerna på uppdrag av produktionsbolagen är dock osäkert. Det är en fråga mellan frilansarna och produktionsbolagen. Klart är dock att det kommer att bli en höjning av frilansarvodena.

Annons Annons

Förhandlingen mellan SR och journalistklubben är avslutad i oenighet. Enligt ett mejl, som Journalisten tagit del av, till journalistklubbens medlemmar beror oenigheten på att SR inte informerat klubben om frilansares arvoden, vilket klubben anser att de har rätt att veta. Klubben anser inte heller att de har fått tillräckliga garantier kring villkoren för frilansar. Klubben har dock valt att inte gå vidare och begära central förhandling, trots oenigheten. Orsaken är att klubben anser att SR agerat på ett sätt ”som vi tycker är positivt och ett steg i rätt riktning”.

”Sveriges Radio tydliggör och skärper ansvaret för alla frilansar som jobbar åt produktionsbolag efter förhandling med Journalistklubben. De direkt berörda frilansarna som gör P3 dokumentär har efter förhandlingen nu också större möjligheter att få högre arvoden än tidigare enligt klubbens bedömning”, skriver journalistklubbens förhandlare i mejlet till medlemmarna.

Vidare skriver klubben i mejlet:

”Sveriges Radio har efter Journalistens artikel och under förhandlingen haft löpande diskussioner med bolagen vilket vi uppfattar som att bolagen nu har möjlighet att arvodera på ett bättre sätt än under 2015.”

I förhandlingen har parterna enats om att en ny klausul ska införas i SRs alla framtida avtal med produktionsbolag där det kan förekomma underleverantörer, där det framgår att bolagen har ansvar för underleverantörer.

Journalisten har sökt Sîlan Diljen, chef för P3 Stockholm, samt Ulrika Hyllert, ordförande i journalistklubben på SR, för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos