Gå direkt till textinnehållet

Artikel i Journalisten ledde till Gretabok

Miljöjournalisten Anders Hellberg kommer med en bok om Greta Thunberg. Idén kom efter en intervju i Journalisten.

I oktober intervjuade Journalisten Anders Hellberg om nylanserade sajten Bokdjuret, som tar sig an klimat- och miljöfrågorna genom att bevaka bokutgivningen om frågorna.

Hellberg berättade att han inte tjänat en krona på den numera ikoniska bilden på klimataktivisten Greta Thunberg i gul regnrock, tagen hennes första dagar utanför riksdagen.

I augusti, tre år efter att Thunberg inledde sin skolstrejk för klimatet, släpps Anders Hellbergs bok om aktivisten på Ordfront förlag.

– Det var faktiskt efter artikeln i Journalisten som idén till boken föddes, då två vänner oberoende av varandra hörde av sig och sa att jag borde göra något mer av den där historien om "gratis-bilden", berättar Anders Hellberg.

I den bildtunga boken ger han sin version av hur han som journalist upplevde de där veckorna i augusti och september 2018.

– Och så är förstås historien om bilderna med.

Boken ges ut med Gretas Thunbergs godkännande, och hälften av  författarintäkterna ska gå till The Greta Thunberg Foundation, andra hälften till Hellbergs sajt Bokdjuret.

Hur nära kontakt har du med Greta Thunberg, hon är väl fortfarande sparsmakad med medverkan och samarbeten?
– Sista gången jag intervjuade och pratade med Greta var för klimatmagasinet Effekts räkning, två gånger under våren 2019. Efter det har vi inte haft någon kontakt alls, annat än att jag nu alltså frågat om lov att ge ut boken och frågat om det också är okej att jag ger hälften av alla författarintäkter till hennes stiftelse. Vilket det var. 

Samtidigt som Anders Hellbergs Er tystnad är nästan värst av allt ges ut kommer DN-journalisterna Alexandra Urisman Otto och Roger Turessons bok om Thunberg, Gretas resa.

Fler avsnitt
Fler videos