Gå direkt till textinnehållet

Årets Ikaros-vinnare utsedda

Public service-klubben har utsett årets Ikaro-vinnare 2008.

SVT Riksnyheter och Samhälle vann kategorin Samhälle & fördjupning för "Korrespondenter: Världen som arbetsplats". Motiveringen: "för en viktig nysatsning på utrikesjournalistik där utrikesmedarbetares yrkesskicklighet och korrespondenters kunskaper, genom samling, får möjlighet att adderas och summan större; enskildheter blir till globala samband".

Radio-priset i samma klass gick till Sveriges Radios dokumentärredaktion, för Christoph Anderssons "Från gatan in i Parlamentet", med motiveringen: "för att med envishet och stort personligt mod gräva djupt i detaljer för att ge en bilder i det lilla som säger något om ett stort skeende där politiska rörelser i svenska kommuner blir delar av ett internationellt nätverk. En spännande, viktig och komplexare bild av en politisk verklighet som alltför ofta faller offer för schabloner".

SRs dokumentärredaktion tog även hem segern i klassen Dokumentär & reportage för Susanne Björkmans "Bota, lindra, trösta" som skildrar sjukvårdens nedrustning. Motiveringen: "för att hon, ännu en gång, visar att det mest oglamourösa ämne kan bli en ljudmässigt fullfjädrad dokumentär som blottlägger stora samhällsproblem".

Annons Annons

TV-priset i samma kategori gick till SVTs Malmös serie "Klass 9A" producerad av Tomas Axelsson med motiveringen: "för att på ett nyskapande, utmanande och inspirerande sätt skildra hur elevers drömmar väcks till liv när läraren är som bäst. Med allvar, värme, humor och följsamhet blir skildringen av några enskilda elevers resa mot oanade resultat också ett engagerande inlägg om lärarrollen som förmått väcka nytt liv i svensk skoldebatt".

I klassen Kultur & kunskap vann SR Kulturs Bokcirkel för "ett initierat, kunnigt och lagom respektlöst samtal om litterära klassiker där funderingar får formuleras utan avbrott /…/ En traditionell samtalsform för litteraturbevakning har förnyats".

TV-priset i samma kategori togs hem av Utbildnings Radions Vuxenredaktions "På en resa med Homo Sapiens", med motiveringen: "Med hjälp av TV-mediets mest moderna metoder inbjuds vi på en resa tillbaka till förhistorisk tid. Kunskap blir kul, smittar av sig och ger mersmak".

I klassen Drama & fiktion i TV vann SVT Barn med "Habib: vad är egentligen meningen med livet". Motivering: "för fint framförda, trovärdiga historier om drömmar, fotboll, skola, kärlek och storebrorsbråk i serien om livet för en mellanstadiepojke som gör förorten synlig och ger Habibs vänner i verkligheten möjlighet till identifikation och oss andra inblick och möjlighet till inkännande".

I samma kategori fast för radio vann Radioteatern/Radiosportens "Sportkör" av Elfriede Jelinek, översatt av Magnus Lindman som också bearbetat och regisserat tillsammans med Martin Mahrlo. Motivering: "för en kreativitet som spränger traditionella gränser mellan redaktioner och kulturgemenskaper /…/ En kanonad av röster som  dribblar med ord, inpass av kommentatorskören och straffläggning på genusperspektiven i sportens värld".

I klassen Underhållning & evengemang vann SRs Kulturnytts Nobelsändning för "en minutsnabb, kunnig, initierad men samtidigt underhållande och inbjudande bevakning av Nobels litteraturpristagare. Ett bevis för att medarbetare som långsiktigt tillåts bygga kunskap, finmaskiga kontaktnät och rutiner för samarbete är public service-företagens viktigaste kunskapskapital.".

I samma klass vann SVT Malmös "Sjärnorna på slottet" för "ett underhållande och rafflande program med både stjärnglans och djup där de medverkande genom oväntade möten berättar något om karriären, delger livserfarenhet och bjuder på egensinnigheter i en klass högt över kändispressens plattityder".

Daidalos-priset, för ett inspirerande ledarskap, tilldelades Peter O Nilsson, projekledare SVTs Kulturredaktion, för "ett ledarskap som vägleds av aktivt lyssnande, där medarbetarna uppmuntras utveckla sin särart och där begäret efter egen bekräftelse inte står i vägen".

Public service-hjälte inom radio gick till Stefan Wermelin från SR för "att i årtionden med sin kunskap, nyfikenhet och berättarglädje ha inspirerat, underhållit och undervisat, inte bara lyssnarna, utan också kollegor, medarbetare för vilka han varit en vandrande encyklopedi i populärkultur.  Vår ledsagare på vägen där masskultur blir kulturarv; Stefan Wermelin".

TV-priset i samma kategori gick till Christian Peters vid SVT för att "i decennier, trots många gånger orimliga förutsättningar och arbetsmiljö, envist arbetat hårt och burit mycket av bakgrundsarbetet med vetenskapsutbud och Nobelsatsningar /…/ Till en kraftkälla public service borde tagit bättre vara på".

Priserna delas ut av Public service-klubben vid Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

Fler avsnitt
Fler videos