Årets Grepp blev en novellsamling

8 november, 2018

Samtal med Kommunalarbetaren kammade hem kategorin Årets Grepp vid Tidskriftsgalan i går kväll för novellsamlingen "Det här får de inte på banken".

Grattis till priset, Susanna Lundell, chefredaktör på Kommunalarbetaren. Vad är det ni har gjort egentligen?

– En novellbok. Vi hade en tävling i Kommunalarbetaren, en novelltävling där våra läsare fick skriva om sitt arbetsliv. Och det var så otroligt många starka texter som kom in så vi kände att det kändes för lite att bara publicera ettan, tvåan och trean i tidningen och att de här texterna måste komma fler till del. Så då tänkte vi att ”vi gör en bok”.

Det blev 24 texter som hamnade i boken. Juryn bestod av tidningens reportrar Cecilia Alstermark, Catarina Berglund, Johan Erlandsson, Mats Gustafsson Hedenström samt chefredaktör Susanna Lundell tillsammans med författaren Anneli Jordahl

– Sedan pratade vi med Premiss förlag som insåg att det var unika texter, våra läsares berättelser från arbetslivet som undersköterska, personlig assistent, bussförare. De här texterna ser man ingen annanstans. De förstod att det här var viktigt och så blev det en bok, och det är vi väldigt glada över.

Boken fick bra genomslag när den kom.

– Vi hade tur och fick en väldigt bra formgivare, Lotta Kühlhorn, som gjorde omslaget. Vi sålde slut på första upplagan och har nu tryckt upp en andra, innan vi fick veta det här igår att vi fick pris.

Blev ni överraskade över priset?

– Ja, det var ju väldigt många starka nominerade. Det kändes häftigt att en bok kunde vinna i den här digitala tidsåldern. Det vi journalister sysslar med är ju berättande, här blev det våra läsares berättande. Vi är överraskade och väldigt glada.

Blev det något firande?

– Vi firade igår på tidskriftsdagen och sedan ska vi fundera över hur vi kommer att fira på andra sätt, och framför allt också tacka de medverkande 24 kommunalarna, vi är väldigt glada för deras skull också.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies