Gå direkt till textinnehållet

Årets Gräv börjar ta form

En avhoppad spion, en tysk IT-journalist med hårresande nyheter om nätsäkerhet. Årets upplaga av Gräv blickar utåt världen, men satsar också hårt på att vara nyttig och handfast.

– Hantverket måste stå i centrum i tider när redaktionerna bantas. Det perspektivet är mycket viktigare än att det ska vara en prestigegrej att vara grävande journalist, säger Grävgeneralen Anders Malmström, till vardags reporter på Sydsvenskan.

Det är Malmö som i slutet av mars bjuder in till 2012 års upplaga av Föreningen Grävande journalisters Grävseminarium. Allt är inte spikat än, men de stora dragen i programmet är klara och ett växande antal föreläsare är uppbokade.
 
Nya programpunkter är filmvisning på fredagskvällen – kanske Fredrik Gerttens uppföljare till Bananas! – och en knytkonferens i konferensen. 
 
– Vi tänker oss en sal där schemat inte är fastlagt från början utan där deltagarna föreslår ämnen och röstar fram dem, säger Anders Malmström.
Nytt är också att Gräv ska kunna erbjuda mentorer i någon form. Några erfarna grävare som ska kunna ge deltagare konkret feedback. 
 
Flera utländska gäster har tackat ja till att föreläsa på Gräv 12. En av dem som Anders Malmström är mest entusiastisk över är den tyske säkerhetsexperten Albrecht Ude.
 
– Han är en fantastisk föreläsare som ger läskiga besked om hur lätt det är att övervaka en journalists dator. Till exempel om skrivare som skickar kopior på alla utskrifter på mejl till hackare! Men han har också jättebra tips på hur man skyddar sig.
 
En annan är brittiskan Annie Machon, som tillsammans med sin make hoppade av Storbritanniens säkerhetstjänst MI5 samtidigt som de larmade om missförhållanden, och tvingades i flerårig landsflykt. Hon kommer att berätta sin historia och dela med sig av erfarenheter av hur underrättelsetjänster lätt kan manipulera medier.
 
Från Storbritannien kommer också Iain Overton, VD för organisationen The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ)som bedriver granskande journalistik helt finansierad av donationer. För att få ut sina avslöjanden samarbetar TBIJ med ett antal medier, som BBC, The Sunday Times och Le Monde.
 
Just samarbete blir ett återkommande tema på årets Grävseminarium.
 
– Vi kommer att ha flera föreläsare som varit med om att jobba med andra medier, internationellt eller nationellt. Vi tror att samarbeten kommer mer och mer i den grävande journalistiken, och det är redan väl etablerat i andra länder, säger Anders Malmström.
 
Ett annat, återkommande, tema är databasjournalistik. Nestorn Helena Bengtsson, SVT, är en av föreläsarna. Gräv­ar­rangörerna är medvetna om att ämnet inte är nytt, men tror att det i år kan vara särskilt relevant.
 
– Vi tror att tekniken och intresset för det här sättet att jobba är på väg upp. Det finns massor av lättillgängligt material som kan ge nya kunskaper om man sätter samman det, men det tar lite tid, säger Anders Malmström.
 
Att programmet är matnyttigt är viktigt för arrangörerna. Varje föreläsning ska generera konkreta tips som deltagarna ska kunna åka tillbaka hem med och använda i vardagen. Ambitionen är att ”radera snacket om attityd” och ”sektvarningen på Gräv” och i stället fokusera på hantverket.
 
Att deltagarna åker hem med handfast kunskap är värdefullt inte minst i tider när redaktionerna bantas, menar Anders Malmström.
 
– Det är lätt hänt att falla in i lättare typer av rapportering när man nedbemannar. Att gräva i det lilla och inte lämna en massa lösa trådar efter sig är ett perspektiv som måste värnas.
 
Fotnot: Årets Gräv äger rum 23-25 mars i Malmö. Seminariet kommer att hållas i Malmö högskolas byggnad Orkanen, i Västra hamnen. Banketten blir på Amiralen vid Folkets Park.
 
 
FAKTA
Några av de bokade föreläsarena
   Matens Pris-grävarna Daniel Öhman och Malin Olofsson om att gå djupare.
   Deras förläggare Lasse Wierup om att göra gräv till böcker.
   Nils Hansson återkommer med grävandets ABC.
   Samir Bezzazi och Filip Kruse från P4 Göteborg, som med hjälp av lyssnarna gjorde många avslöjanden kring bostadsmarknaden i Göteborg.
   Rolf Stengård och Jesper Lindau från Radioleaks.
   Berlingske Tidende om databasjournalistik.
   Vardagsgräv – Marja Grill, SVT
   Intervjuteknik, hur komma över sina rädslor? Workshop med Anna Ivemark, programledare Radiopsykologen i P1 och Kursledare Fojo.
  Asbjørn Olsen från norska TV 2, om hur USA övervakade norska medborgare i Norge.

 

Fler avsnitt
Fler videos