Årets frilans:
”Vi visade musklerna lite”

12 mars, 2018

Samtal med ”Han har som enskild medlem arbetat hårt för kollektivet på Sydsvenskan/HD. Detta genom att aktivt samla frilansar för att samordnat begära arvodeshöjningar.” Så står det i motiveringen till att kulturjournalisten Petter Larsson blivit Årets frilans.

Bakom utmärkelsen Årets frilans står frilansdistriktet Frilans Riks.

Petter Larsson säger att han alltid tycker att det är roligt att få pris.

– Jag tror det är 15 år sedan sist, då fick jag en bronsplakett i en handbollsturnering.

– Men allvarligt talat så är det bra att det uppmärksammas, det vi lyckats göra genom att organisera frilansgruppen under några års tid. Det är meningslöst att agera ensam, man måste vara flera och helst många.
Han berättar att engagemanget började som en sluten facebook-grupp där från början utrikes frilansar utbytte erfarenheter. Efter hand anslöt frilansar inom kultur och feature i samband med att Sydsvenskan köpte upp Helsingborgs Dagblad.

– I och med sammanslagningen ville man publicera visst kulturmaterial i båda tidningarna. Vi ville ha betalt för båda publiceringarna och bråkade mycket om det, vi skrev brev och fick kulturpersonligheter att skriva under och uppvaktade på flera sätt. Och förlorade den striden. Men vi visade upp oss som grupp första gången och visade musklerna lite.

Han tror att den fackliga organisationen behöver förändras på lång sikt.
– I och med att redaktionerna skär ner på anställd personal och ofta ersätter den med frilansar behöver man fundera över hur man fackligt kan organisera egenföretagare som i praktiken fungerar som anställda, säger han.

Petter Larsson har arbetat som frilans sedan 1996, med ett avbrott på två år då han var anställd på tidningen Arbetet. Inledningsvis var frilansandet en följd av att han inte fick fast anställning, men numera tycker han att det känns självvalt. 
– Jag har hittills inte fått ”ett erbjudande jag inte kan motstå”, och jag har turen att ha tillräckligt med uppdrag nu för tiden.

Taggar: Årets friland
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies