Gå direkt till textinnehållet

”Årets flopp: Twitter”

Årets flopp var Twitter, enligt Mattias Göransson, chefredaktör för Filter.

Så här tycker han om Medieåret 2013:

Årets scoop: Jag är mindre intresserad av scoop i sig än av de arbetsinsatser som leder fram till vissa av dem. Där tycker jag att P1, oavsett om det handlar om dokumentärredaktionen eller Ekot eller någon annan redaktion, har varit vassast i år.

Årets journalist: Torbjörn Petersson, DN. I en tid då alltför många utrikeskorrespondenter ägnar sig åt rewrites är han fanimig på riktigt. I Hanoi en dag, i Tokyo en annan, den tredje i Xinjiang – alltid levererande levande miljöer, närkontakt, personliga möten.

Årets flopp: Twitter. Tar alltför ofta fram det sämsta hos dagens medie­amöba: substanslösa åsikter, rena gissningar och slappa gliringar. Den journalist som ställs inför en fråga har till yrke att söka dess svar. Inte att passa frågan vidare med en ironisk kommentar.

Årets flipp: Hanne Kjöller. Jag delar sällan hennes åsikter och slutsatser, men hon är alltid tydlig och välformulerad och skruvat inopportun. Att hon nu själv drogs genom medieköttkvarnen gör henne bara mer intressant. Kanske även lite mer ödmjuk.

Årets drev: I en värld där alltför många svinerier är juridiskt oåtkomliga är drevet ofta det enda straffet. I hålla-om-ryggen-elit-Sverige tycks dessutom drev krävas för att få till förändringar. För mig är därför alla drev Årets drev, i någon mån.

Årets mediehändelse: Snowden. Och den svenska oförmågan alternativt oviljan alternativt oförståndet vad gäller att ta till sig och sätta fart på de delar som berör Sverige. Här behövs det drev!

Årets citat: ”Han vore en stor tillgång för Nordkoreas högsta domstol, det har jag inga problem med – men inte hos oss.” Leif GW Perssons sammanfattning av HD-domare Göran Lambertz insatser i Quicksoppan.

Fler avsnitt
Fler videos