Arbetsgivare inskränker yttrandefriheten

28 maj, 2020

En majoritet av de svenska fackförbunden har medlemmar som har fått sin yttrandefrihet kringskuren under den gångna femårsperioden visar en undersökning som Arbetsvärlden har gjort.

14 av de 23 förbund som besvarade Arbetsvärldens enkät uppgav att de blivit kontaktade av medlemmar som uppgett att deras arbetsgivare velat inskränka deras yttrandefrihet.

De tre som oftast blir kontaktade är Vision, Lärarnas riksförbund och Journalistförbundet – och i Journalistförbundets fall beror det delvis på att journalister stöter på yttrandefrihetsproblem i sin yrkesutövning, såsom påstådda fotograferingsförbud.

Vision, som organiserar anställda med anknytning till kommun, region och kyrka, uppger att arbetsgivare hotar med att lönehöjning kan utebli om man orsakar ”dålig stämning” på jobbet.

”Arbetsgivaren ’informerar’ anställda om att de måste framställa arbetsgivaren i en god dager. Arbetsgivaren säger att det är förbjudet att tala med pressen, det får bara chefen göra. Arbetsgivaren ’informerar’ om att det råder tystnadsplikt inom hela verksamheten”, uppger Åsa Tillberg, förbundsjurist på Vision, för Arbetsvärlden.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies