Gå direkt till textinnehållet

Arbetsgivare inskränker yttrandefriheten

En majoritet av de svenska fackförbunden har medlemmar som har fått sin yttrandefrihet kringskuren under den gångna femårsperioden visar en undersökning som Arbetsvärlden har gjort.

14 av de 23 förbund som besvarade Arbetsvärldens enkät uppgav att de blivit kontaktade av medlemmar som uppgett att deras arbetsgivare velat inskränka deras yttrandefrihet.

De tre som oftast blir kontaktade är Vision, Lärarnas riksförbund och Journalistförbundet – och i Journalistförbundets fall beror det delvis på att journalister stöter på yttrandefrihetsproblem i sin yrkesutövning, såsom påstådda fotograferingsförbud.

Vision, som organiserar anställda med anknytning till kommun, region och kyrka, uppger att arbetsgivare hotar med att lönehöjning kan utebli om man orsakar ”dålig stämning” på jobbet.

Annons Annons

”Arbetsgivaren ’informerar’ anställda om att de måste framställa arbetsgivaren i en god dager. Arbetsgivaren säger att det är förbjudet att tala med pressen, det får bara chefen göra. Arbetsgivaren ’informerar’ om att det råder tystnadsplikt inom hela verksamheten”, uppger Åsa Tillberg, förbundsjurist på Vision, för Arbetsvärlden.

Fler avsnitt
Fler videos