Gå direkt till textinnehållet

Arbetarrörelsen har kollektiv skuld

LO får hård kritik för Arbetets konkurs. Men kulturminister Marita Ulvskog menar att hela arbetarrörelsen har en kollektiv skuld.Marita Ulvskog tycker det är beklagligt att, som hon uttrycker det, arbetarrörelsen i samband med a-presskonkursen i början av 90-talet förklarade att man inte ville äga medier.

LO får hård kritik för Arbetets konkurs. Men kulturminister Marita Ulvskog menar att hela arbetarrörelsen har en kollektiv skuld.

Marita Ulvskog tycker det är beklagligt att, som hon uttrycker det, arbetarrörelsen i samband med a-presskonkursen i början av 90-talet förklarade att man inte ville äga medier.

– Frireligiösa rörelser, ganska små partier, LRF eller vad du vill, de kan vara med och äga medier, men arbetarrörelsen har som enda rörelse i landet förklarat att vi är för korkade att äga medier och det är fullkomligt osant, det är fullkomligt idiotiskt.

Annons Annons

– Jag hoppas att det som hänt Arbetet kan blåsa liv i en diskussion om hur demokratin ser ut idag och var arbetarrörelsen ska finnas med.

Varför har inte socialdemokratiska partiet gått in och stöttat Arbetet?

– Socialdemokratiska partiet var berett att göra en mycket kraftfull insats men det räckte inte, det krävdes att ytterligare andra skulle gå in med pengar.

Tror du att Arbetet kommer att upphöra?

– Jag vet inte. Jag hoppas att det inte blir så.

SJFs ordförande Håkan Carlson anser att arbetarrörelsen deltagit i ”ett cyniskt spel” med tidningens anställda.

– Redan i november förra året visste tidningsledningen att det ekonomiska läget för Arbetet var allvarligt. Ändå har de anställda fått jobba vidare under hård press och – vad som visat sig vara – falska förespeglingar om att det funnits realistiska möjligheter att driva tidningen vidare.

Lennart Hedstigen, ordförande i Sydsvenskans journalistklubb, tycker att det vore enbart negativt för den egna tidningen om Arbetet gick i graven.

– Upphör konkurrensen från Arbetet finns en risk att företagsledningen på Sydsvenskan inte vill satsa lika mycket. Det kan sprida sig en självbelåtenhet på redaktionen, en känsla av att det har inte hänt om det inte stått i Sydsvenskan och då kanske man låter nyheter vänta till nästa dag.

Fler avsnitt
Fler videos