Gå direkt till textinnehållet

Aprilskämten lever kvar i medierna

Aprilskämten från medierna blir allt färre, enligt kännare. Men en hel del medier håller fortfarande i traditionen och vi har hittat några av dem.

Det gick att hitta en hel del medier som höll i traditionen även i år, trots att SVT i den här artikeln varnar för att trenden är på utdöende. Vid P4 Västernorrland fick exempelvis lyssnarna reda på att redaktionen skulle skicka sin reporter Anton Kårén på en kurs i rikssvenska, han som normalt har en härlig ångermanländsk dialekt.

– Vi har inga aprilskämt kopplade till nyheterna längre, men i våra programblock tycker jag fortfarande vi kan kosta på oss lite satir utan att det påverkar vår trovärdighet säger Susanne Hellsing, kanalchef på P4 Västernorrland, till SVT.

SVT Nyheter Halland gick lite lugnare fram. Deras skämt handlade om att de tre elitfotbollslagen Falkenberg, Halmstad och Varberg skulle slås ihop till ett lag.

P4 Västmanland rapporterade i sin tur att prata baklänges har blivit en trend bland barn och ungdomar. Vilket Hagabergsskolan i Västerås tagit fasta på och nu erbjuder eleverna ”baklängesundervisning”.

Arbetarbladet i Gävle drog till med att uppmärksammade Dragon Gate ska flyttas in till centrala Gävle medan Norrländska Socialdemokraten (NSD) eldade på de lokalpatriotiska känslorna mellan rivalerna Kiruna och Gällivare, och påstod att Kiruna kommun ville köpa loss skidanläggningen Dundret av Gällivare.

Arbetsvärlden serverade också ett aprilskämt vilket bestod i den här artikeln där centralorganisationerna TCO, Saco och LO skulle ha enats om att byta ut ordet kollektivavtal mot ”schysst deal”.

Det bästa internationella aprilskämtet kan eventuellt tillskrivas BBC. I den här artikeln gick de nämligen igår stort ut med att deras motsvarighet till Hälsovårdsmyndigheten nu bestämt sig för att läkare kan skriva ut ”ett par öl” till slutkörda britter, som sägs lindra mot diverse krämpor.

SVTs Kulturnyheterna gick på aprilskämtet från Biblioteksbladet om att Erik Fichtelius utsetts till ny riksbibliotekarie, och berättade om det i sin 21.30-sändning igår, rapporterar Medievärlden.

Fler avsnitt
Fler videos