Gå direkt till textinnehållet

Annonsörer hoppar av Stoppa Pressarna

Flera stora annonsörer stoppar sina annonser på den kritiserade kändissajten Stoppa Pressarna, rapporterar Aftonbladet.

Som Journalisten berättade i förra veckan polisanmäler sportjournalisten Patrick Ekwall kändissajten Stoppa Pressarnas ansvarige utgivare Daniel Nyhlén för en artikel som nu avpublicerats.

Samtidigt har Justitiekanslern nyligen inlett förundersökning mot Stoppa Pressarna med brottsmisstanken grovt förtal, för en artikel med koppling till Lambertzutredningen.

Aftonbladet rapporterar att flera stora företag som inte känt till att de annonserat på kändissajten nu tar bort sina annonser därifrån.

”Det är naturligtvis viktigt för oss att vårt varumärke inte syns i sammanhang som kan uppfattas som oseriösa” , skriver livsmedelskedjan Willys kommunikationschef Johanna Eurén i ett mejl till Aftonbladet.

Stoppa Pressarna har utgivarbevis och därmed grundlagsskydd, men är inte ansluten till det medieetiska systemet. Medieombudsmannen Caspar Opitz säger till Aftonbladet att han sett exempel på att Stoppa Pressarna gått över gränsen för vad som är godtagbart gällande människors privatliv, men kan alltså inte pröva deras publiceringar.

”Det handlar om pressfrihet och att vi inte vill ha lagar som styr det fria ordet, därför har branschen sagt att vi själva klarar att sanera systemet. Men det bygger på att mediet är med i systemet. Väljer du att stå utanför kan du agera brutalare och mer oetiskt. Vi är ingen myndighet eller juridisk instans utan branschens egen instans.”  

Journalisten har sökt Daniel Nyhlén.

Fler avsnitt
Fler videos