Gå direkt till textinnehållet

Anna Jaktén: ”Hoppas på ny Guldspade”

Anna Jaktén är för närvarande universitetsadjunkt på JMG i Göteborg. Till hösten blir hon ny reporter åt Sveriges Televisions program Uppdrag Granskning.

Hur kommer det sig att du börjar på Uppdrag Granskning?
De utlyste en fast tjänst där innan jul, så jag sökte. Det var drygt 60 sökanden.

När tillträder du tjänsten?
Det blir först i augusti, eftersom jag inte vill bryta med JMG mitt inne i en termin. Jag har varit här i två år och trivs väldigt bra. Eftersom jag börjar i augusti får jag också tid att förbereda mig inför det nya jobbet.

Vad är det speciellt som lockar med Uppdrag Granskning?
– Att få lära mig att jobba med TV. Jag har knappt gjort det förut, förutom en väldigt kort period i början av 90-talet. Det känns väldigt roligt och spännande. Om man vill lära sig nya saker är SVT en väldigt bra plats att gå till.

Annons Annons

Du har varit på flera olika radioprogram genom åren. Finns det något du kommer att kunna ta med dig därifrån till det nya jobbet?
Ja, jag känner absolut att jag kan ta med mig mycket, dels från P1s Kaliber som handlar om granskande journalistik, men också erfarenheter som lärare på JMG.

Vad vill du göra i TV som inte gått att göra i radio?
– Det är nog att få jobba med grafik, vilket är helt hopplöst i radio. Om det behöver förklaras något mer ingående vill jag kunna göra det med en visuell bild. Sedan ska det bli kul att jobba med fotografer och redigerare, i radio jobbar men hela tiden ensam.

Du har redan vunnit tre guldspadar. Hoppas du nu på en fjärde?
– Jag vore dum om jag sade något annat. Jag har ju fått en tillsvidareanställning på SVT nu, så jag tror att de förväntar sig en del. En sådan anställning innebär också att jag kommer att få tid att utvecklas, vilket kan leda till något bra framöver.

Fler avsnitt
Fler videos