Angela Merkel backar dagspressen mot Google

18 december, 2012

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ställer sig nu bakom tyska dagspressens krav på Google att betala för länkar till artiklar, och föreslår ny lagstiftning för att rädda intäkterna för tyska medier.

Angela Merkel och de tyska kristdemokraterna vill tvinga sökmotorer som Google att be om tillstånd för att publicera länkar till och utdrag ur tidningars onlinematerial.

Genom ny lagstiftning som utökar upphovsrätten hoppas lagstiftarna att detta ska leda till att medieföretag kan kräva licensavgifter av Google och andra sökmotorer, och därmed återta en del av de förlorade annonsintäkterna.

Det skriver Financial Times.

Google har lanserat en motkampanj som varnar för att den nya lagstiftningen kan innebära slutet för tillgång till information på nätet.

Förslaget på ny lagstiftning har väckt intresse i flera andra europeiska länder, och publicistiska organisationer i Frankrike, Italien, Schweiz och Portugal, har nu börjat lobba för liknande lagstiftning i respektive länder.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lennart tis, 2012-12-18 16:25
Har journalisten.se fått rtillstånde att använda googles logotype i ovanstående artikel eller har ni betalat google licenspengar? :)
Inlagt av Teodor Östlund ons, 2012-12-19 12:46
Alltså jag FÖRSTÅR INTE vad nyhetstidningarna i dessa länder tänker med. De kan lista sina nyheter på Google News och få en massa nya besökare och potentiella prenumeranter till deras hemsida. Dessutom kan de få intäkter i form av reklam på deras hemsida. Vill de däremot inte lista sitt material "gratis" på Google News är det inte svårare än att lägga in en liten textfil (Robots.txt) på root på webbservern. Dessutom är det inte hela artiklar på Google News, utan endast rubriker med en länk till nyhetssajtens hemsida. Jag hoppas Google permanent blockerar dessa länders nyhetssajter.
Inlagt av Ntodiseni fre, 2013-01-04 03:47
diras:Gorbatjov har gett flera intressanta ijtvrenuer inff6r 20-e5rsdagen av augustikuppen. Le4nkar finns under min text som publicerades i dagens Sydsvenskan. I f6vrigt intressant att Spiegelintervjun inte verkar finnas tillge4nglig pe5 tyska. Kanske le4gger de inte ut den tyska versionen ff6r att kunna se4lja fler exemplar av papperstidningen?

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies