Anders Björck: ”Litar
inte på medier”

15 januari, 2016

Den tidigare moderata försvarsministern och landshövdingen Anders Björck litar inte på att medier inte mörkar.

Det sade han i en nyhetspanel i SVTs morgonsoffa i dag. Ämnet var avslöjandet om hur polisen mörklagt sexövergreppen i Kungsträdgården i Stockholm och övriga panelister var DNs chefredaktör Peter Wolodarski och Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson.

Resumé har transkriberat delar av diskussionen.

Anders Björck säger att han är ”folkets röst” i panelen och att det ”är väldigt viktigt att man kan lita på mediers information och att de inte mörkar”.

På direkt fråga från Wolodarski om han alltså anser att man inte kan lita på medier, svarar Björck ”Ja”.

Wolodarski: ”Att man inte kan lita på medier? Det är rätt allvarliga anklagelser.”

Björck: ”Frågan är om man ska tala om varifrån folk kommer. Den problematiken har ni i media.”

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lars Gunnar Wolmesjö fre, 2016-01-15 16:43
Jag litar inte heller på "medier". Jag litar på enskilda journalister som jag lärt känna genom åren - som mediekonsument, arbetskamrat och/eller privat. Andra, som jag lärt känna, är jag betydligt mer skeptisk till. Vilka som hör hit eller dit, det får vara förborgat.
Inlagt av Lars Gunnar Wolmesjö fre, 2016-01-15 20:25
Det mest besvärande i den här historien är inte huruvida DN:s redaktion mörkat fakta och ignorerat tips eller inte. Det riktigt allvarliga är att Sveriges största morgontidning, enligt sitt eget försvarstal, varit ovetande om vad som hänt på dess egen hemmaplan (inte i förorten utan i Stockholms city). Alltså, hur kan denna stora redaktion göra ett nummer av polisens försummelser för att fakta inte kommit fram på ett halvår? Ser inte tidningen sitt eget ansvar? Vilka kontaktytor har denna Sveriges kanske största redaktion egentligen i sitt lokalsamhälle (för att inte tala om Sverige i stort)? Det kan väl inte vara så att det ligger något i tadlet att DN i första hand är en lokaltidning för Södermalm?
Inlagt av Örjan Torpe lör, 2016-01-16 15:27
Det är väl tämligen självklart att medierna inte tar upp vissa uppgifter som kan anses vara "graverande". Vem vill stödja fascister och medelålders vita män, även om de har rätt i vissa sakfrågor. Vem vill vara den som går emot strömmen?. Journalisterna är idag hårt pressade av arbetsmarknaden både anställnings- och lönemässigt. Glidningen har väl accentueras pga tidningsledningarnas ökade politiska ställningstagande vilket numera genomsyrar tidningens alla avdelningar. Exempel på detta är annonsbojkotter av politiska partier etc.
Inlagt av Rikard tis, 2016-01-19 14:24
Hej. Om jag på mitt jobb har i uppdrag att hålla föredrag om något känsligt, hemskt eller på annat sätt starkt känslomässigt laddat, kommer det an på mig att göra detta utifrån vad jag tror jurister kallar för 'moraliskt vakuum'. Vi lärare kan det (med beklagliga undantag), advokater kan det, så varför inte journalister? Vad är det ni saknar i förmåga? Utan den opartiskheten kan ni aldrig förtjäna förtroendet ni som kår spenderat de senaste tjugo åren. Kamratliga hälsningar, rikard, lärare

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies