Gå direkt till textinnehållet

”Ämnet är inte direkt inaktuellt”

Den politiska redaktören Lilian Sjölunds bok Hatad, om de hot och hat hon får ta emot i yrket, kommer att dramatiseras och gestaltas på 60 orter inför valrörelsen nästa år. 

Bakom initiativet står biståndsorganisationen Diakonia. Lilian Sjölund är en av fem personer som ska gestaltas i det organisationen kallar dokumentär teater.

– Temat för 2018 är inskränkt frihet. Det är fyra eller fem människor som gestaltas, däribland jag, säger Lilian Sjölund, som suttit i en lång intervju med manusförfattaren Inger Scharis.

Hur känns det att bli teater?
– Jag tycker det är jättespännande. Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig, men det är en väldigt spännande idé. När de spelar upp det bjuds lokala politiker in, och det blir en debatt efteråt.
 
Vad hoppas du projektet kan bidra till?
– Det håller debatten vid liv och fler får kännedom. Ämnet är ju inte direkt inaktuellt, det fortgår och polariseringen blir bara större, tonen blir värre.

Tvärtemot farhågorna har situationen för Lilian Sjölund själv dock inte förvärrats sedan boken kom ut i maj, konstaterar hon.

Annons Annons

– Den stora reaktionen jag fått är, sorgligt nog, mängder av läsarreaktioner från helt andra yrkesgrupper, socialarbetare, kvinnliga lokalpolitiker, som säger att exakt så där är det för dem också. Det betyder att man verkligen måste lyfta debatten utanför branschen: vad håller vi på med egentligen?

– Den andra reaktionen är den vanliga läsekretsen, som är chockade. De hade ingen aning, hade inte kunnat föreställa sig det här. Och det är klart, befinner man sig utanför filterbubblorna – hur ska man veta vad som pågår?

Lilian Sjölund är glad över den stora uppmärksamhet boken, som är utgiven av Tidningen Journalisten, fått. Hon har också blivit inbjuden till polisens nationella operativa avdelning för demokratibrott.

– De ska ha en konferens om det här senare i höst. Det är ju de som ska göra något åt hoten och hatet, men det är inte helt lätt för dem, det saknas lagstöd när det gäller journalister och författares utsatthet, det behandlas som vilka hot som helst i dag, och det vill vi ju inte att det ska göra.

Du befinner dig i Göteborg nu. Hur är stämningen inför helgens nazistdemonstration och Nya Tiders närvaro på Bokmässan?
– Väldigt mycket handlar om den rasistiska tidningens närvaro på Bokmässan och nazisternas intåg på lördag, och hur olika organisationer agerar. Det är för- och emotdebatter om man ska gå på mässan.

– Jag förstår att det blir på detta sätt. Men jag är kluven. Nazisterna får en enorm uppmärksamhet, vilket är vad de söker och inte förtjänar. Det är väldigt sorgligt. Det är också sorgligt att det talas om bojkott. Jag förstår att man vill att Bokmässan kunde ha satt ner foten och markerat, samtidigt är det fantastiskt med en alternativ bokmässa. Det är så man ska göra, tycker jag, att starta alternativ. Jag kommer själv vara på den alternativa mässan och sälja min bok.

Lilian Sjölund konstaterar att debatten om vem som får ställa ut på mässan inte kan fortgå år eller år.

– Man måste hitta ett förhållningssätt. Det finns en naivitet hos arrangörer, myndigheter och kanske också polisen. Men var är politikerna då? Poliserna har ju lagar och regler att rätta sig efter, de lever inte i en lucka.

Fler avsnitt
Fler videos