Amerikanska Pen lanserar handbok mot näthat

25 april, 2018

Av 230 tillfrågade författare och journalister uppgav en tredjedel att de undviker att skriva om vissa ämnen för att slippa näthat.

Amerikanska Pen frågade 230 författare och journalister som tidigare drabbats av näthat i form av till exempel fysiska hot och hatiska mejl och kommentarer om hur de hanterar näthatet.

Två tredjedelar uppgav att näthatet fått stora konsekvenser för dem. Vissa hade helt lämnat sociala medier, andra avstått från att publicera sina texter, ytterligare andra hade fruktat för sin eller familjens säkerhet.

Undersökningens resultat är alarmerande ur ett pressfrihetsperspektiv, anser Pen, och lanserar nu en handbok om hur man som journalist eller författare kan hantera näthat. Här hittar du den i digital form.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies