Gå direkt till textinnehållet

Allt svårare att rapportera från Kina

Kortare visum, övervakning, utvisningar. 2020 blev det ännu svårare att arbeta som korrespondent i Kina.

Det vittnar 150 korrespondenter utsända från ett 30-tal länder om i den senaste årsrapporten från Foreign Correspondents’ Club of China (FCCC).

För tredje året i rad svarar ingen av de 150 att arbetsförhållandena förbättrats under året. Tvärtom har kinesiska myndigheter ökat sina ansträngningar för att försvåra korrespondenternas jobb, delvis med coronapandemin som ursäkt.

Under första halvan av förra året utvisades minst 18 journalister från stora amerikanska medier som New York Times och Washington Post. Wall Street Journal har på grund av utvisningarna gått från 15 till fyra journalister på plats i Beijing, skriver FCCC.

Kortare visumtider är ett annat påtryckningsmedel som ökat, enligt rapporten. Normalt varar ett pressvisum tolv månader, men var fjärde korrespondent säger sig ha fått kortare visum. Minst 15 personer tilldelades visum så korta som en till tre månader.

Övervakning, både digital och fysisk, är vardag för många Kinakorrespondenter. 40 procent av korrarna upplevde fysisk förföljelse, och 30 procent tvingades av myndigheterna att visa eller radera data.

Mest påtagligt är det för journalister som försökte rapportera från Xinjiangprovinsen med dess så kallade omskolningsläger där uigurer och andra etniska grupper hålls tillfångatagna. Tolv utländska journalister uppger att de besökt Xinjiang under 2020, och alla tolv blev öppet förföljda.

Många oroar sig för sina kinesiska medhjälpare, källor och intervjupersoner. 40 procent, en stigande siffra, sade sig veta säkert att källor hade trakasserats eller förhörts efter att ha haft kontakt med en utländsk journalist.

Inbrott på kontor och i korrespondenters hem eller hotellrum är inte heller ovanligt, enligt rapporten.

FCCC skriver att man är ”mycket besviken” över att mediefriheten i Kina försämrades märkbart under 2020. Inför vinter-OS i Beijing vintern 2022 vädjar föreningen till kinesiska myndigheter att låta utländska journalister göra sitt jobb.

Fler avsnitt
Fler videos