Gå direkt till textinnehållet

Allt om Tidskrifter blir självständig

Sveriges Tidskrifters tidning lösgörs från organisationen och får en egen ansvarig utgivare.

Journalisten berättade tidigare i år om den aningen penibla situation som Sverige Tidskrifters nya ordförande Helle Klein hamnade i när det gick upp för henne, under en poddinspelning med Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, att hennes organisationstidning inte var självständig. Allt om Tidskrifters ansvariga utgivare var nämligen Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld.

Helle Klein är en av organisationspressens starkaste förespråkare av redaktionellt oberoende, och har bland annat riktat hård kritik mot Lärarförbundets försök att inskränka medlemstidningarnas självständighet.

Nu har Sveriges Tidskrifter gjort helt om. Från och med det senaste numret (4/2018) är tidningens chefredaktör Barbro Janson Lundkvist också ansvarig utgivare. I sin första ledare skriver hon om beslutet, och om organisationspressens oberoende, som varit ”ett hett debattämne” under hösten:

Annons Annons

”Vi som gillar oberoende medlemstidningar måste slipa argumenten, och jobba hårdare med att förklara vad journalistik faktiskt åstadkommer. […] Från och med det här numret av Allt om Tidskrifter är jag ansvarig utgivare och tidningen har fått en oberoende ställning gentemot Sveriges Tidskrifter. I mina ögon är det ett klokt beslut, som känns rätt i tiden”, skriver Barbro Janson Lundkvist.

Fler avsnitt
Fler videos