Allt fler vill ha vita fläckar-stöd

5 maj, 2020

Intresset för att ta del av det extra stödet för lokal journalistik är rekordstort ute i landet.

Förra året fick Myndigheten för press, radio och tv in in 130 ansökningar om totalt 103 miljoner kronor gällande det så kallade vita fläckar-stödet för lokal journalistik. 

I år har intresset exploderat, totalt kom 231 ansökningar in om totalt 230 miljoner kronor, skriver Myndigheten i ett pressmeddelande.

Ansökningar har kommit in för bevakning av 211 kommuner, varav flera kommuner saknar redaktionell närvaro idag.

Det finns alltså fler ansökningar än vad medlen räcker till för. Efter regeringens aviserade höjning av mediestödsanslaget räknar Myndigheten med att det kommer att finnas ungefär 120 miljoner kronor att fördela.

– Det finns en stor vilja att upprätthålla och utöka bevakning av svagt bevakade kommuner trots det pressade läge som mediebranschen befinner sig i, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på MPRT i en kommentar. 

Ansökningarna behandlas vid ett sammanträde i juni.

Läs mer: Reportage om vita fläckarna-journalisterna i Jokkmokk och Storuman/Sorsele. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies