"Alla på JMK kan få betald praktik"

25 april, 2012

Alla studenter som i höst går ut på praktik från JMK eller JMG kan få en betald praktikplats - om det är deras prioritering. Men det är det inte alltid.

Journalisten skrev i går om hur produktionsbolaget Tredje Statsmakten är ett exempel på redaktioner som inte betalar sina praktikanter praktiklön. Bolagets VD Lars Truedson påpekade då att han i samtal med studenter från utbildningar som JMK och JMG fått bilden av att obetalda praktikplatser är ett utbrett fenomen.

UllaStina Ewenfeldt är praktiksamordnare på JMG:

- Mellan tummen och pekfingret får 90 procent av våra studenter lön. Det är mycket få som inte får, säger hon.

Carin Mannberg-Zackari har samma titel på JMK. Också hon konstaterar att det inte stämmer att många har obetalda praktikplatser. JMK och JMG, som samarbetar om praktikplatser, har enligt Carin Mannberg-Zackari inga problem att förmedla en betald praktikplats till alla sina studenter i höst.

Om studenterna vill ha platserna, vill säga.

- De väljer efter eget huvud. Vi har tomma platser ute i landet som erbjuder praktiklön men som hittills inte är sökta. Många studenter söker hellre platser i Stockholm och lever på studiemedel, det är en prioritering de gör, säger hon.

- Jag brukar säga: praktiken är en utbildningsplats, den ingår i ett pedagogiskt sammanhang. Studenterna är inte där för att jobba utan för att lära sig jobbet. Får de praktiklön är det jättebra, men om de i stället prioriterar platsen är det deras val.

De obetalda praktikplatserna finns framför allt på mindre redaktioner, som kulturtidskrifter och magasin som inte har kollektivavtal med Journalistförbundet.

De mest sökta praktikplatserna på JMK/JMG inför hösten är P3 Stockholm, med 17 sökande per plats, P3 Göteborg, 12, SVT Nyheter och samhälle (researcher), 11, SR Ekot, 11.

Fyra personer har sökt plats på Tredje Statsmakten inför hösten. (Platsen är tillsatt.)

Taggar: praktik

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lars Truedson ons, 2012-04-25 16:49
Smickrad över intresset för oss. Men kanske behövs lite noggrannhet med vad vi pratar om. Som jag skriver i en kommentar på den andra artikeln så talade jag om de erbjudna platserna - jag hade ingen annan information än vad studenter sagt till mig om det man ser på listan över praktikplatser. Men det är bra att Journalisten tagit reda på vad som gäller när väl platserna är besatta. Sedan finns på radiosidan en lite absurd aspekt av saken: eftersom det bara finns SR som gör radioJOURNALISTIK så är LAS-faktorn extra akut. Den som har praktik på SR med 10 000 kr per månad gör av med 20 av sina LAS-veckor på det. Har man praktik med studielån på ett produktionsbolag har man de 20 LAS-veckorna kvar. Många studenter gör det valet - de som varit hos oss har varit nöjda med sitt val, det vågar jag säga.
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies