Gå direkt till textinnehållet

Alla över 40 år uteslöts från möte

Medarbetarna på Hallands Nyheter och Hallandsposten som var över 40 år exkluderades från ett möte om att locka yngre läsare.

I veckan hade Hallands Nyheter och Hallandsposten en konferens om hur de ska locka yngre läsare till tidningen. Inbjudna till konferensen var alla anställda på tidningen under 40 år. De som fyllt 40 eller var äldre fick inte vara med.

Varför valde ni att göra så, tänkte ni att de som är äldre inte skulle kunna bidra med något?
– Vi har en åldrande prenumerationsstock och fler yngre som tar del av det som ligger på nätet. De inbjudna hade fått i uppdrag att undersöka med jämnåriga vad som kan vara relevant för yngre. Jag tycker inte det är konstigt. Hade frågan gällt att diskutera hur vi ska nå barnfamiljer eller de som är 55+ hade vi valt att prata med människor som tillhör de grupperna, säger Viveka Hedbjörk, chefredaktör för Hallands Nyheter och Hallandsposten.

Har du hört om någon känt sig diskriminerad av att inte vara med?
– Jag har inte hört något sådant. Det här är en komplex ödesfråga för hela branschen. Det blir svårt att ha några samtal alls i mindre grupper om de som inte är med känner sig diskriminerade. Det här var inget beslutsfattande möte utan bara en diskussion.

Rebecka Kvint är ordförande i SJF-sektionen på Hallands Nyheter och Varbergsposten. Hon var med på mötet och upplevde inte heller att det kändes som ett konstigt upplägg.

– Men jag har hört att det finns personer som känt sig uteslutna. Jag minns inte om informationen gick ut i något veckobrev eller så. Men det är klart, om jag satt kvar på redaktionen som helt plötsligt tömdes för att många gick på ett möte som jag inte fick vara med på så skulle jag nog tycka att det kändes exkluderande.

Fler avsnitt
Fler videos