Aktuellt och Agenda
otydliga om Kaplan

9 december, 2016

GRN-beslut Agenda och Aktuellt kritiseras men frias av Granskningsnämnden för bristande saklighet i inslag om den dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan från i våras.

De kritiseras för att ha varit otydliga i återangivelser av vad ministern sagt men frias för att de ursprungliga videoklippen med dennes citat fanns med i inslagen.

De två inslag i Agenda och Aktuellt som saken gäller visade videoklipp som först publicerades av Svenska Dagbladet, där Mehmet Kaplan sa att ”[…] israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet”.

I påannonseringar av inslaget i Agenda sas det att Kaplan jämfört israeler med nazister under andra världskriget. Där intervjuades även ordföranden för Förenade Islamiska Föreningar i Sverige som kritiserade den kritik som bostadsministern fått för uttalandet. Det framgick inte att denne var politiskt aktiv i samma parti som Kaplan. Även i Aktuellt sa en politisk kommentator och en programledare att Kaplan ”jämfört israelers agerande mot palestinier med nazisters behandling av judar”.

Granskningsnämnden anser att återangivelserna av vad ministern sagt inte helt överensstämde med vad han verkligen sagt – vilket kritiseras då man hade kunnat vara tydligare och mer rättvisande.

Nämnden anser dock inte att det strider mot kraven på saklighet, då de ursprungliga videoklippen fanns med i både Agenda och Aktuellt. Agendas intervju med ordföranden för den islamiska föreningen fälls inte heller då avsaknaden av partibeteckning inte innebär att det strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies